Dlaczego opakowanie cukru waniliowego, które w markecie kosztuje 50-80 groszy, jest w Pani sklepie w cenie 2 złotych?
-Ponieważ cukier, który oferuje klientom, powstaje z prawdziwej wanilii, a nie waniliny. Składa się z cukru trzcinowego z domieszką mielonej wanilii.
-Waniliny?
-Tak. W supermarketach i sklepach spożywczych sprzedawany jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy (trzeba się dobrze przeczytać napis na opakowaniu). A to oznacza, że zamiast z wanilii powstał z waniliny, czyli syntetycznej substancji aromatycznej. Może nie wszyscy wiedzą, ale wanilina znajduje się na liście niebezpiecznych związków chemicznych Narodowego Instytutu Zdrowia.
-Klientki są świadome, że w markecie kupują zamiast cukru waniliowego – wanilinowy?
-Na szczęście przybywa takich pań, choć sporo jest zdziwionych i nie dowierzają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?