Cukier jest coraz droższy – zauważają łodzianie. Za kilogram białego, zwykłego cukru w sklepach trzeba dziś zapłacić średnio 2,49-2,79 zł.
Wyraźnie skoczyły w górę już na początku jesieni – zauważa pani Jadwiga, emerytka. - Wtedy też rośnie zapotrzebowanie – bo wiele osób robi przetwory z owoców. A wiadomo – do soków, dżemów, powideł i konfitur cukier jest niezbędny.
Dziś najbardziej opłaca się kupić cukier w promocji. Sieci sklepów proponują np. cenę 1,99 zł za kilogram, ale pod warunkiem, że kupi się 10 kilogramów.
Wyraźny wzrost cen cukru potwierdza GUS.
Podaje, że w ciągu ostatniego roku podrożał on o 23 procent. I przypomina, że we wrześniu 2018 r. kosztował średnio 2,03 zł za kilogram, a dziś – 2,68 zł. Specjaliści uzasadniają sytuację trudnymi warunkami pogodowymi, z którymi borykali się rolnicy uprawiający buraki i trzcinę cukrową, wzrostem popytu, kosztów pracy i energii w Polsce.
Tak rosły ceny cukru:
wrzesień 2018 – 2,03 zł
styczeń 2019 – 2,36 zł
czerwiec 2019 – 2,37 zł
wrzesień 2019 – 2,68 zł
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 19-letnia Emilia Dankwa odsłania brzuch i wygina śmiało ciało w cekinach i szpilkach
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!