1/14
Grillowane produkty są pyszne, ale ich zwyczajowe...
fot. RODNAE Productions/Pexels

Sposoby na zdrowsze dania z grilla. Oto 10 metod polecanych przez żywieniowców

Grillowane produkty są pyszne, ale ich zwyczajowe przygotowanie przysparza im rakotwórczych związków. Można temu zapobiegać!

Zobacz sprawdzone sposoby na zdrowsze dania z grilla, które wzbogacają też smak jedzenia. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/14
Pośpiech nie sprzyja zdrowemu grillowaniu – zanim wrzucisz...
fot. Vaishnav Chogale/unsplash.com

Grilluj nad żarem, unikaj płomieni

Pośpiech nie sprzyja zdrowemu grillowaniu – zanim wrzucisz jedzenie na ruszt, dokładnie wypal węgle, by przestały się dymić, tylko się żarzyły.

W tym czasie wyjmij przyprawione produkty z lodówki, gdzie powinny być przechowywane, by nie uległy zepsuciu, i odczekaj, by się ogrzały. Zwykle wystarczy 30-60 minut.

To ważne, by zawsze grillować mięso o temperaturze otoczenia. Jeśli położysz na ruszcie wciąż zimne, zmiana temperatury może sprawić, że po upieczeniu będzie twarde.

3/14
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

4/14
Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o...
fot. kaarsten/123RF

Podlewaj jedzenie alkoholem

Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o użycie go w charakterze przyprawy! Według badań portugalskiego Uniwersytetu Porto dodatek do marynaty piwa lub wina ogranicza powstawanie w jedzeniu szkodliwych substancji nawet o 90%.

Najlepiej działa piwo, zwłaszcza bardzo ciemne, a w następnej kolejności bezalkoholowy pilzner oraz ten klasyczny. Alkohol można też dodawać podczas pieczenia, ale zamiast skrapiać nim kawałki, co grozi nawet pożarem, należy nakładać go lub zawierającą go marynatę za pomocą pędzla na upieczoną już stronę po przekręceniu kawałka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Kolejne ulice na Górnej z nową nawierzchnią i chodnikami

Kolejne ulice na Górnej z nową nawierzchnią i chodnikami

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zobacz również

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Najlepiej wyceniani piłkarze Ekstraklasy. Numerem jeden przyszła gwiazda Tottenhamu

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli