Jej zalety zdrowotne mają przewyższać nawet atuty popularnego orkiszu.
Płaskurka jest starszą od orkiszu odmianą pszenicy. Uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii.
Życzenia świąteczne. Wierszyki na Boże Narodzenie. Życzenia bożonarodzeniowe
Potrawy wigilijne. 12 dań na wigilię lista, przepisy
W Polsce uprawia ją niewielu rolników. Płaskurka zawiera bardzo dużo białka, w jej ziarnie występuje wysoka zawartość popiołu, wynika to z faktu, że zawiera ona wiele składników mineralnych. To zaś sprawia, iż niektóre produkty spożywcze otrzymane z tego zboża mają ciemniejszą barwę. Płaskurkę można przetwarzać na mąki, kasze i makaron. Włosi nazywają ją farro i wykorzystują do produkcji makaronu oraz chleba zwanego pane di farro.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?