Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co daje jedzenie kapusty? Jest co najmniej 5 powodów, dla których warto sięgnąć po kwaszoną i surową kapustę przez cały rok

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Surówka z kapusty, kapusta zasmażana, kiszona i oczywiście… bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami. Bez kapusty polska kuchnia straciłaby połowę charakteru! To wyjątkowe warzywo jemy często i chętnie. Ale czy kwaszona lub surowa kapusta jest zdrowa? Tak! To niskokaloryczne i wyjątkowo wartościowe warzywo, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Zobacz dlaczego!

Spis treści

5 powodów, dla których warto włączyć kapustę do swojej diety

Kapustę wyjątkowo łatwo włączyć do codziennej diety – można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną i kiszoną. Polska kuchnia obfituje w przepisy, których jest bazą. W galerii przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść kapustę, jak najczęściej.

Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
mariiaboiko/123RF

Należy pamiętać, że dodawanie do kapusty niektórych dodatków w postaci np. tłustych wędlin, sprawia, że staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.

Jakie właściwości ma kapusta?

Kapusta (Brassica L.) to warzywo, które występuje w wielu odmianach – znamy kapustę białą, czerwoną czy włoską. Tu skupimy się przede wszystkim na kapuście białej, która najczęściej trafia na nasze talerze w postaci surówek, kiszonek, gołąbków czy jako farsz pierogów. Na początku sezonu przygotowujemy z niej „młodą kapustkę” oraz pyszny i zdrowy kapuśniak.

Dlaczego warto jeść kapustę? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 g kapusty pokrywa:

  • witamina K – 56 proc. dziennego zapotrzebowania (DV),
  • witamina C – 36 proc. DV,
  • kwas foliowy – 10 proc. DV,
  • mangan – 6 proc. DV,
  • witamina B6 – 6 proc. DV,
  • wapń – 3 proc. DV,
  • potas – 3 proc. DV,
  • magnez – 3 proc. DV.

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów.

Okłady ze świeżej kapusty. Kiedy i na co je stosować?

Jak pisze polska propagatorka fitoterapii, dr Jadwiga Górnicka:

W medycynie ludowej kapusta miała także zastosowanie zewnętrzne – odtruwające i regenerujące, uważano, że uśmierza ból i zmniejsza obrzęki. Aby zrobić tradycyjny okład, świeże liście, po umyciu należy osuszyć i pozbawić żyły głównej, a następnie rozgnieść np. za pomocą wałka, aż do pojawienia się soku. Można je także sparzyć we wrzątku przez 2 sekundy.

Okład z 2-3 liści owinięty bandażem można przykładać w momencie, kiedy występują:

  • schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz wątrobowe,
  • dolegliwości opłucne i płucne np. katar czy zapalenie oskrzeli,
  • choroby skórne, takie jak egzema, trądzik, opryszczka,
  • stany zapalne skórny np. zastrzał, czyrak, ropień
  • nerwobóle różnego pochodzenia,
  • oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
  • silne bóle głowy, migreny.

Obecnie najbardziej znaną formą wykorzystanie liści kapusty, jest robienie z nich okładów na obolałe piersi przez kobiety karmiące. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej lub pogorszenia samopoczucia należy natychmiast przerwać kurację.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co daje jedzenie kapusty? Jest co najmniej 5 powodów, dla których warto sięgnąć po kwaszoną i surową kapustę przez cały rok - Strona Zdrowia

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany