Drugą zasadą odkwaszania organizmu jest unikanie wysoko przetworzonych, nafaszerowanych chemią wędlin. Z przygotowanym w domu, bogato obsypanym przyprawami mięsem nasz organizm radzi sobie znacznie łatwiej niż z gotowym, pełnym konserwantów i polepszaczy produktem.
Podobnie jest z podstawowym produktem na naszym stole – chlebem. Generalnie ma on kwaśny charakter. Jeżeli jednak znajdą się w nim bakterie kwasu mlekowego, staje się dla nas pokarmem prozdrowotnym.
Prawda o zakwaszeniu jest jeszcze jedna: im bardziej przetworzone pokarmy, tym bardziej przesuwają się na linii podziału w kierunku kwasowym.
Istnieje koncepcja, że dla utrzymania zdrowia niezbędne jest wdrożenie zasady, by 80 procent tego, co jemy, miało odczyn zasadowy, a tylko 20 procent kwasowy. Dla wielu jest to zbyt drakońskie posunięcie i kojarzy się raczej z wegetarianizmem niż dietą równowagi. W kolejnych odcinkach naszej wędrówki po tajemnicach pH organizmu uczynimy jednak problem zakwaszenia bardziej przyjaznym i łatwiejszym w przyjęciu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ksiądz ze "Złotopolskich" wybrał sutannę, bo kochał się w mężczyźnie?!
- Porwała Mateuszka w "M jak Miłość". Nieznana historia Joanny Kasperskiej
- Aktorka Lena Góra prawie pokazała widowni obnażony dekolt! To działo się na scenie
- Maffashion i Michał mają wspólne plany po "TzG". To sporo mówi o ich relacji