Co pić w święta wielkanocne? Jakie trunki pod jajko? Jaki alkohol na Wielkanoc?

(DAN)
- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć butelki świątecznego ajerkoniaku  - mówi pani Marta.
- Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć butelki świątecznego ajerkoniaku - mówi pani Marta. Paweł Łacheta
Jeszcze trochę, a wielkiemu postowi powiemy - basta! Wstrzymywaliśmy się od smakowitych kąsków i napitków przez cały postny tydzień, więc po podzieleniu się pokropionym przez księdza jajkiem, z okrzykiem „Wesołego Alleluja!”, możemy się oddać pałaszowaniu rozstawionych na stole przysmaków i opróżnianiu butelek z rozweselającymi trunkami.

Pański czy chudopacholski?
Solową partię zagra oczywiście dodająca apetytu i animuszu buteleczka czegoś mocniejszego. Wódka pita z umiarem zaostrzy apetyt, dzięki czemu świąteczne śniadanie nie będzie zwyczajnym „wrzucaniem na ruszt”, tylko bardzo miłym zajęciem, trwającym tak długo, aż żołądek nie krzyknie - dość!

Do otwierania flaszek i karafek kusząco wyciągających ku nam swe smukłe szyjki, wprost zmusza tradycja i miodne zapachy dań, bardzo smacznych, lecz... niezdrowych. Bo nawet gospodynie pilnujące na co dzień kalorii, potrawy szykowane na wielkanocne obżarstwo, szczodrze podlewają tłuszczykiem i sosikiem. A od wieków wiadomo, że nie ma skuteczniejszego środka na trawienie mięsiwa, drobiu, ryb, bab, mazurków i innych pyszności od odpowiednio dobranych wódeczności.

Choć nie wszystkich łodzian stać na alkohole z górnej półki i wciąż świąteczne stoły dzielą się na pańskie i chudopacholskie - jak kiedyś mawiano, grzechem byłoby postawić wśród wielkanocnych pyszności gorzałę typu royal, czyli podejrzany alkohol z bazaru.

Białe pod białe
W poszukiwaniu trunków do pieczystego z „cudną powłoką tłuszczu w różową barwę wpadającą”, wędlin, białej kiełbasy, pasztety i deserów pomogła nam pani Marta, sprzedawczyni z galerii alkoholi.

Z mocniejszych trunków poleciła wódkę białą, a także polskie nalewki na mieszance z 50 ziół. Wybór oczywiście zależy od gustu klienta. On jeden wie, kto zasiądzie przy przykrytym białym obrusem stole i czym jego goście lubią przepłukać spragnione gardło.

Natomiast łódzki somelier i doświadczony kelner, Tomasz Czakiert, radzi, co następuje:
- Pod pieczone prosię najlepsza jest wyborowa lub jałowcówka, pod pieczony półgęsek chilijskie Chardonet, a pod białe mięso i rybkę wino lżejsze, czerwone lub białe.

Na wielkanocnym stole zgodnie z polską tradycją kulinarną musi być smacznie i bogato, a spomiędzy półmisków powinny wystawać szyjki butelek z trunkami o różnej mocy.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
ALKOHOLIK
JESTEM ZASZYTY CHCĘ SOBIE POMÓC NIE PIJĘ DZIĘKUJE WESOŁYCH ŚWIĄT
Dodaj ogłoszenie