Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co kupić: kalafiory czy brokuły? Porównujemy ceny i właściwości

(KZ)
(KZ)
Często jedzone, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Na rynkach kalafiory i brokuły kosztują tyle samo, po ok. 5 złotych za główkę. Mniejsze można kupić już po 3 zł. To ceny podobne jak w zeszłym roku. Jedne i drugie pochodzą z krajowych upraw. O tej porze roku zarówno kalafior jak i brokuł jest z produkcji pod osłonami. Co zatem wybrać?

Jedne i drugie mają podobne właściwości, bo są blisko spokrewnione. Często jedzone, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Brokuły mają jednak znacznie więcej witaminy C i beta karotenu chroniącego przed chorobami oczu, podnoszącego odporność organizmu, a także opóźniającego starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Brokuły mają też mniej sodu, a więc są bezpieczniejsze dla osób z nadciśnieniem.

Jedne i drugie można jeść na surowo, co u nas jest mało popularne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany