Na rynkach kalafiory i brokuły kosztują tyle samo, po ok. 5 złotych za główkę. Mniejsze można kupić już po 3 zł. To ceny podobne jak w zeszłym roku. Jedne i drugie pochodzą z krajowych upraw. O tej porze roku zarówno kalafior jak i brokuł jest z produkcji pod osłonami. Co zatem wybrać?
Jedne i drugie mają podobne właściwości, bo są blisko spokrewnione. Często jedzone, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Brokuły mają jednak znacznie więcej witaminy C i beta karotenu chroniącego przed chorobami oczu, podnoszącego odporność organizmu, a także opóźniającego starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Brokuły mają też mniej sodu, a więc są bezpieczniejsze dla osób z nadciśnieniem.
Jedne i drugie można jeść na surowo, co u nas jest mało popularne.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA