18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co je i pije przeciętny łodzianin? 7 kg pieczywa miesięcznie?

(izj)
Nieco ponad 3 l wody mineralnej na głowę każdego łodzianina co miesiąc to, zdaniem dietetyków, niezbyt duża ilość.
Nieco ponad 3 l wody mineralnej na głowę każdego łodzianina co miesiąc to, zdaniem dietetyków, niezbyt duża ilość. Paweł Łacheta
Nieco ponad 7 kg pieczywa i produktów zbożowych, 820 g mąki, 720 g wyrobów ciastkarskich, blisko 400 g makaronów, 220 g kasz i płatków oraz niemal 200 g ryżu zjada co miesiąc każdy łodzianin. Tak wynika z najnowszych danych ogólnopolskiego raportu Głównego Urzędu Statystycznego, w którym zaprezentowano przeciętne miesięczne spożycie niektórych artykułów żywnościowych.

50 łodzian odpowiada na jedno pytanie-FILM

Z danych tych wynika również, że każdy mieszkaniec Łodzi zjada miesięcznie 5,87 kg mięsa i prawie pół kilograma ryb. Do tego niemal kilogram sera, 13,5 jaja, 230 g masła, ponad 3,3 kg owoców, a także prawie 10,4 kg warzyw. Na osłodę spożywa 70 g czekolady (niemal całą tabliczkę), ale także prawie 1,5 kg cukru.
Zgodnie z danymi GUS, każdy mieszkaniec Łodzi wypija miesięcznie niemal 3 l mleka, ponad 3 l wody mineralnej i niecały litr soków owocowych i warzywnych. Dogadza sobie także blisko 260 g używek, w tym prawie 170 g kawy i 80 g czarnej herbaty (około 40 torebek).
Stella Buczek, łódzka dietetyczka wykładająca obecnie w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach, zauważa, iż ogromnym plusem łodzian jest, zdaniem dietetyczki, ilość spożywanych pomidorów – prawie 1,1 kg co miesiąc na głowę.
– To największe spożycie tego warzywa w skali całego kraju – zauważa Stella Buczek. – Pomidory są cennym źródłem substancji odżywczych przy jednocześnie niewielkiej kaloryczności. No i chronią organizm przed nowotworami i chorobami serca. Także ryby są jedzone przez łodzian w ilości większej niż średnia w kraju: 440 g na osobę na miesiąc, czyli po 14,6 g dziennie. Jednak nadal jest to dwa razy mniej niż zalecana dzienna norma spożycia.
Podobnie jest z owocami i warzywami.
– Za mało je się przede wszystkim w Łodzi ziemniaków: 5 kg, zamiast około 7,5 kg – wyjaśnia ekspertka. – Tymczasem warzywo to jest w Polsce jednym z podstawowych źródeł witaminy C.
– Dobrze, że degustacja kawy jest mniejsza niż średnia w kraju – dodaje Stella Buczek. – Mieszkańcy Łodzi nadrabiają to niestety spożyciem czarnej herbaty, która również należy do używek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany