Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jadają łodzianie? Ostatnio w restauracjach króluje to niezwykle tanie danie

(JED)
Jednym z najbardziej łódzkich dań, obok zalewajki i prażoków są... pierogi leniwe. To bardzo tanie kiedyś danie często trafiało na talerze łódzkich rodzin. Uwielbiały je szczególnie dzieci. Dziś wróciło do łask i stało się daniem, którym zajadają się także turyści.

Bistro Rajskie Jadło Bałuty to szczególne miejsce na łódzkiej mapie, ponieważ znajdował się tu Bar Bałucki, który łodzianie wspominają z nostalgią. Tradycyjna kuchnia łódzka, kapuśniak z prażokami, zalewajka, kluski leniwe czy żelazne, które po latach wracają jako ulubione dania to prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy. Odświeżony klimat Rajskiego Jadła na Bałutach utrzymany jest w stylu retro z utrzymaniem 50-letniej historii tego miejsca. Dodatkowego ciepła we wnętrzu dodają fotografie Łodzi, a także poduszki i piękne zasłony tworzą niezwykle przytulny klimat, a miejsce przy oknach, na których można usiąść wśród wielu poduszek sprawia, że można poczuć się jak w domu.
Aneta Wodzińska pracuje w zawodzie od 14 lat, a od 6 pracuje dla Rajskiego Jadła. Skończyła szkołę gastronomiczną, pochodzi z Łodzi, więc smaki łódzkiej kuchni zna od dziecka. Poniżej przepis na pierogi leniwe z cukrem i cynamonem.

Składniki

  • 2 kostki twarogu półtłustego dobrej jakości po 200 g
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 70 g cukru
  • 15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości jak na klasyczne kopytka.
Ugotowane ziemniaki póki są ciepłe należy przecisnąć przez praskę, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z zimnymi ziemniakami i zagnieść.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy.
Uformować wałeczki i lekko je spłaszczyć, a następnie pokroić je skośnie na około 2 cm kawałki. Trzeba to robić dość szybko, bo ciasto z ziemniaków i sera robi się lejące i rozpływa się, gdy zbyt długo leży na stolnicy. A gdy dodamy dużo mąki kluski są twarde.
Kluski leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawać z cukrem i cynamonem, albo z bułką tartą i cynamonem. W wersji bogatszej kluski serwowano polane śmietaną z cukrem i cynamonem.
Kluski leniwe są smaczne także podsmażone na patelni, najlepiej na maśle. Smacznego!
Zobacz też:Przepis na schab w pistacjach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany