Czereśnie regulują trawienie
Porcja czereśni to bogate źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzięki temu spożywanie czereśni może zapobiegać zaparciom, a także zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Niestety, owoce te są ciężkostrawne, więc nadmierne spożycie może powodować niestrawność, wzdęcia oraz nudności. Porcja 100 g dziennie nie powinna wywołać nieprzyjemnych dolegliwości.
Czereśnie wspierają odchudzanie
Czereśnie są niskokalorycznymi, ale sycącymi owocami, dlatego powinny znaleźć się w diecie osób odchudzających się. Zastąpienie słodkiej przekąski tymi owocami na dłużej da uczucie sytości, a także zmniejszy chęć podjadania. Zaletą czereśni jest to, że zawierają jod, który wpływa na tempo przemiany materii.
Czereśnie pomagają dbać o wygląd skóry
Porcja czereśni to naturalna mieszanka witamin antyoksydacyjnych, które opóźniają proces starzenia się komórek. Dodatkowo owoce te w 80 proc. składają się z wody, dzięki czemu nawadniają organizm i zapobiegają przesuszaniu się skóry.
Czereśnie to niskokaloryczne owoce, które w porcji 100 g zawierają 68 kcal. Są źródłem witaminy C (7 mg), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.