ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Ciecierzyca zamiast mięsa - jako pasta do chleba i osobne...

(MAL)

2018-06-14 07:00

2018-06-14 07:00

Dodaj komentarz

Ciecierzyca zamiast mięsa - jako pasta do chleba i osobne danie

(MAL)

2018-06-14 07:00

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Od niedawna podbija także serca Polaków. Znana jest także pod nazwą groch włoski lub cieciorka i jest świetnym zamiennikiem mięsa.
Sprawdza się także jako dodatek do sałatek lub, po zmieleniu, jako pasta na kanapki. Daje także wiele możliwości poprawienia zdrowia, ponieważ jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B. Dodając ją do swojego codziennego jadłospisu, uzupełnić można niedobory witaminy K1, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.
Przygotowanie ciecierzycy jest procesem czasochłonnym, ponieważ najpierw trzeba ją namoczyć (najlepiej zostawić na noc), aby zwiększyła swoją objętość.
Następnie należy wymienić wodę i gotować ją około godziny bez przykrycia. Warto pamiętać o zdejmowaniu „piany”, ponieważ dzięki temu można uzyskać lepszy smak. Ciecierzyca sama w sobie ma bardzo łagodny smak, dlatego dodając odpowiednie składniki można nadać jej intensywności. Połączenie cieciorki z innymi warzywami (np. pomidorami, papryką, kalafiorem, szpinakiem, czy bakłażanem) powinno zachwycić wegetarian. Sprawdza się też jako dodatek do wołowiny i drobiu. Ciecierzyca znakomicie smakuje ze szpinakiem.

PRZEPIS
Kurczak w pomidorach z ciecierzycą

Składniki
  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy. Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę. Dorzucamy cieciorkę do sosu z mięsem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos okaże się za gęsty można go rozcieńczyć pozostawioną zalewą. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się