Ciasto ze śliwkami. NAJLEPSZY PRZEPIS Puszyste i wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Ale pycha! 15.11.2020

Lila Sayed
Lila Sayed
PRZEPIS na szybkie ciasto ze śliwkami. Ten wypiek nie wymaga dużo umiejętności i czasu. Przekonajcie się sami! Oto sprawdzone, łatwe i szybkie przepisy na ciasto ze śliwkami. Jak zrobić puszyste, kruche i jednocześnie wilgotne ciasto ze śliwkami? Przepis jest bardzo prosty do wykonania, bo śliwek nie trzeba przetwarzać, a nawet obierać.

Ciasto ze śliwkami najlepiej przyrządzić na przełomie lata i jesieni, gdy na targowiskach można kupić nie dość, ze świeże śliwki, to w dodatku w atrakcyjnych cenach.

Ciasto ze śliwkami przepis

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI- PRZEPIS

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy (kilka kropli)

Piana:

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

1 kg śliwek
Wykonanie:
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI-PRZEPIS

Składniki (forma 29 cm na 24 cm):

  • 100 g brązowego cukru (może być i biały)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i mleko czas miksując. Ciasto może wyglądać na zważone, ale taki własnie jego urok. Po dodaniu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, powinno zmienić konsystencję, chociaż jeszcze troszkę będzie wyglądało na zważone (absolutnie się tym nie przejmujemy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczmy ok. 45 minut do suchego patyczka (jeśli ciasto przed upływem czasu przyrumieni się, możemy położyć na wierzchu papier i piec dalej, aż będzie dobre). Jeśli zaistnieje potrzeba, należy jeszcze chwilkę piec ciasto.
Wyjmujemy, studzimy, oprószamy cukrem pudrem.

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 ml)
- 150 ml oleju
- około 1 kg śliwek
- cukier puder ( do oprószenia- opcja)

Wykonanie:
- suche składniki przesiewamy do jednej miski, mieszamy ze sobą
- w drugiej miseczce rozbijamy jajka z jogurtem, olejem i miodem
- następnie łączymy zawartość obu misek, ciasto możemy wymieszać widelcem lub łyżką- ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut- zależy od wielkości formy i wysokości ciasta- zawsze sprawdzamy patyczkiem. Upieczone studzimy i jeśli mamy ochotę posypujemy cukrem pudrem.

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.