Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Prosty przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Sprawdzony przepis 28.02.21

Andrzej Beck
Andrzej Beck
Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler archiwum
Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Prosty i sprawdzony przepis Przepis na ciasto na pierogi wg Magdy Gessler Na Wigilię tradycyjnie podaje się pierogi z grzybami lub/i z kapustą. Ale do Wigilii mamy jeszcze trochę czasu i możemy potrenować albo wręcz poeksperymentować z innymi rodzajami nadzienia. Możemy przygotować pierogi wytrawne lub słodkie. Z serem, mięsem, z warzywami lub z owocami. Niektórzy gustują też w pierogach z kaszą gryczaną. Ale nadzienie to jedno, a ciasto na pierogi – drugie.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Ciasto na pierogi musi być miękkie i elastyczne, dające się łatwo formować i zlepiać, no i takie, żeby pierogi nie rozpadły nam się w czasie gotowania. Zwykle ciasto robi się z mąki, wody, jajka i masła. Ciasto na pierogi Magdy Gessler składa się wyłącznie z mąki, wody i soli do smaku. Brak jajka sprawia, że z jednej strony jest bardziej plastyczne, z drugiej zaś – nie lepi się do rąk.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml przegotowanej mocno ciepłej wody
  • sól

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy na stolnicę przez sito o drobnych oczkach. Robimy w niej dołek i dodajemy sól. Dolewamy trochę ciepłej wody i mieszamy z mąką. Następnie zagniatamy ciasto szybkimi ruchami, stopniowo dolewając wodę.
Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję i nie powinno się lepić do rąk. Gdy osiągniemy już ten efekt, dzielimy ciasto na cztery części i po kolei rozwałkowujemy je na placki o grubości około 5 milimetrów. Następnie przy użyciu odwróconej do góry dnem szklanki wykrawamy z ciasta koła, nakładamy na nie przygotowane wcześniej nadzienie i palcami formujemy pierogi. Oczywiście nie musimy koniecznie wycinać z ciasta kół, mogą to być kwadraty, trójkąty czy co tam nam przyjdzie do głowy. Jeśli ciasto i nadzienie są dobre, to pierogi o najdziwniejszym nawet kształcie będą smakować wybornie.

Zimna wiosna to droższe warzywa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie