Ciasto Shrek
Chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o Shreku. Pozornie gburowaty ogr z filmu animowanego stał się ulubieńcem milionów widzów. To ciasto bez pieczenia będzie idealne dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni. Spód można wyłożyć gotowymi biszkoptami (okrągłymi lub podłużnymi). Następnie wykonuje się masę budyniową z dodatkiem soku przecierowego z zielonych owoców. Kolejnym krokiem jest wylanie na wierzchu masy śmietankowej wymieszanej z rozpuszczoną galaretką agrestową. Chętni mogą samodzielnie upiec biszkopt. Na koniec ciasto Shrek powinno wstawić się do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Ruchanki
Ruchanki lub ruchańce to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni kaszubskiej. Pod tą nazwą kryją się po prostu racuchy. Dodatkowo na Kujawach do ruchańców dodaje się syrop owocowy określany mianem fjuta. Nazwa racuchów wzięła się od określenia oznaczającego wyrastanie ciasta, czyli ruchania.
Ciasto Kopiec Kreta
To ciasto było prawdziwym hitem na przyjęciach rodzinnych na początku XXI wieku. Wtedy wiele osób przygotowywało je w domach, sięgając po gotowy produkt z pudełka. Warto wiedzieć, że można je przygotować od podstaw bez najmniejszych problemów. Podstawą jest domowy biszkopt kakaowy, który po upieczeniu trzeba rozkruszyć. Na dnie układa się pokrojone w plastry banany. Krem przygotowuje się na bazie mascarpone i śmietanki kremówki tworząc stożek. Na koniec posypuje się rozkruszonym ciastem.
Leśny mech
Ciasto szpinakowe przełożone kremowym serkiem ze śmietany. Niekiedy wzbogaca się jego smak, dodając galaretkę agrestową. Na wierzchu można ułożyć owoce. Najczęściej są to maliny, truskawki, jagody, borówki albo pestki granatu. Nazwa wzięła się od wyglądu nawiązującego zielonym kolorem i strukturą do leśnego mchu.