Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta z truskawkami 2021: Ciasto kruche z truskawkami, ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto biszkoptowe z truskawkami PRZEPISY

(ls)
Jak przyrządzić pyszne ciasto z truskawkami i sprawić kulinarną przyjemność sobie oraz bliskim? Prezentujemy cztery rodzaje ciast, które znakomicie komponują się z tymi czerwonymi, słodkimi owocami.

Ciasto drożdżowe z truskawkami -przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 7 dag cukru
  • 7 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki do oprószenia ciasta
  • 30 dag truskawek
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 dag masła

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami:

Najpierw trzeba w kubeczku zrobić rozczyn - pokruszyć drożdże, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i trzy łyżki letniego mleka. Następnie należy wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 15 minut).
Resztę mąki trzeba przesiać przez sitko i wsypać do głębokiej miski. Nastepnie należy dodać resztę cukru oraz cukier waniliowy, dorzucić pokrojone na kawałki bardzo miękkie masło, dodać żółtka i wyrośnięte drożdże. Pozostaje wyrabiać ciasto, wlać resztę letniego mleka i dalej wyrabiać (ciasto jest bardzo rzadkie i lepiące, ale takie ma być, zamiast wyrabiać ręką można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ostatecznie należy ciasto oprószyć mąką (około 2 łyżki), przyklepać ręką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 100 minut. Drożdżowe ciasto z truskawkami jest gotowe.

Biszkoptowe ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • pół kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 300 g truskawkowego serka homogenizowanego
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Przepis na biszkoptowe ciasto z truskawkami:

Najpierw ubijamy białka. W trakcie ubijania należy dodawać kolejno: cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto przelać do formy o wymiarach 31 x 23 cm i piec ok 40 minut w temperaturze 180°C.
Rozpuszczamy dwie galaretki (według instrukcji na opakowaniu). Miksujemy truskawki (najlepiej blenderem) z serkami homogenizowanymi, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i schłodzić.
Rozpuścić pozostałe galaretki. Na masę wyłożyć biszkopty i zalać tężejącymi galaretkami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Biszkoptowe ciasto z truskawkami będzie gotowe za kilka godzin.

Oto kolejne przepisy na ciasto z truskawkami:

Kruche ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ok. 60 dag oczyszczonych truskawek
  • olej i bułka tarta do formy lub pergamin do jej wyłożenia

Przepis na kruche ciasto z truskawkami:
Najpierw mąkę przesiekaj z masłem, dodaj żółtka, pół szklanki cukru i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny (ale może tam poleżeć i kilka dni). Po czym Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę. Resztę rozwałkuj i wyłóż na blachę (możesz też wylepić ją ciastem). Lekko podpiecz spód (około 10 minut). Kolejny krok to ubicie białek na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo resztę cukru. Podpieczony spód posyp kaszą manną, ułóż owoce, przykryj pianą. Wierzch posyp kruszonką (wyjęte z lodówki ciasto rozdrobnij na kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi otworami- wtedy lepiej dodać do ciasta nieco mąki, by stało się twardsze). Piecz około 20 minut, aż kruszonka zarumieni się. Po upieczeniu możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem. Kruche ciasto z truskawkami jest gotowe.

Jogurtowe ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 250 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub masła roślinnego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • cukier puder do posypania

Przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm lub okrągła o średnicy ok. 20 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Pieczemy około 50 min w temperaturze 160ºC. Po ostygnięciu jogurtowe ciasto z truskawkami będzie gotowe.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany