Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 12 efektownych ciast, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zakręcony torcik Koła Gospodyń w Białce
Składniki na biszkopt
8 jaj
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
Składniki na masę
25 dag serka mascarpone
25 dag ricotty
2-3 łyżki kremu typu nutella lub masy krówkowej
Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Po ubiciu białek z cukrem dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną małymi porcjami dodawać do piany, ciągle miksując na najniższych obrotach. Biszkopt wylać na dwie blachy i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Krem. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.
Składanie ciasta. Biszkopty ostudzić, pokroić w paski grubości 6-9 cm, w zależności od tego, jaki chcemy mieć wysoki torcik. Każdy pasek posmarować kremem i zwijać spiralnie, aż zużyjemy wszystkie paski. Górę i boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki.