Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 12 efektownych ciast, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Ciasto „Na bogato” z delicjami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na korę orzechową
8 białek
23 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych
10 dag orzechów krojonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Składniki na krem
sok z puszki brzoskwiń
5 łyżeczek cukru
5 żółtek
szklanka wody
2 budynie śmietankowe
kostka masła lub margaryny
Dodatkowo
delicje namoczone w alkoholu
brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec.
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.
Utrzeć kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń.
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.