Oto TOP 10 ciast na Wielkanoc. Co upiec na święta wielkanocne? Sernik, mazurek i co jeszcze....PRZEPISY
Babka mocno czekoladowa
2 szklanki maki pszennej
2 jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
125 g masła
½ szklanki mleka
tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa
150 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
Masło, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia i połączenia się wszystkich składników.
Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, dodać jajka i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła. Polewą czekoladową polać babkę. Podawać po zastygnięciu polewy.