Oto TOP 10 ciast na Wielkanoc. Co upiec na święta wielkanocne? Sernik, mazurek i co jeszcze....PRZEPISY
Babka imbirowo-cytrynowa
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka = 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1,25 szklanki cukru
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)
5 jajek (o temp. Pokojowej)
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Olej i cukier zmiksować, dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Dodać starty imbir. Powinna powstać lekko gęsta masa. Odsypać 1/3 wymieszanej mąki, proszku i zmiksować z masą powstałą z oleju, cukru i jajek, aż do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. Tak do wyczerpania składników. Przelać do formy i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 160 stopni.