Oto TOP 10 ciast na Wielkanoc. Co upiec na święta wielkanocne? Sernik, mazurek i co jeszcze....PRZEPISY
Sernik klasyczny
Składniki na spód
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g drobnego cukru do wypieków
30 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu lekko roztrzepać jajko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mieszankę przelać do formy o wymiarach 31 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 13 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie*
8 dużych jajek
100 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło i oba cukry utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Wmiksować skrobię ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
Sernik świąteczny piec około 70 minut w temperaturze 170°C, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przez noc.