2/12 Zamknij

Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Natalii Nastałek.Składniki4 paczki herbatników maślanych 4-5 łyżek masy toffi

Fot. Natalia Nastałek

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT!
Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Natalii Nastałek.

Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników

Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi). Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy