Te ostatnie to prawdziwe rarytasy, ale wraz z modą na stare odmiany i gatunki również one pojawiły się w koszach. Kilogram kosztuje 5-7 zł i trzeba mieć szczęście, żeby na nie trafić.
Kto ma cierpliwość może mirabelki uzbierać samodzielnie, bo rosną na wielu skwerach, rabatach i alejkach osiedlowych (np. na Retkini wzdłuż alei Wyszyńskiego).
Właśnie teraz są najsłodsze i najsmaczniejsze. Jeśli nie zostaną zebrane spadną na chodniki, gdzie łodzianie będą je rozmaślać butami. Śliwki doskonale nadają się do jedzenia na surowo, do wypieków oraz knedli, a także jako dodatek do pieczonego mięsa.
Śliwki węgierki to idealny składnik powideł śliwkowych, które niestety wymagają cierpliwości i wielogodzinnego mieszania w gotującym garze.
Za to w zimowe wieczory zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Śliwki warto dodawać do mięs pieczonych i do mięsnych sosów, bo nadają im delikatnej słodyczy i kwasowatości, dzięki czemu danie nabiera głębi smaku.
Z kolei jedzone na surowo poprawiają perystaltykę jelit, regulują pracę układu pokarmowego, a dzięki zawartości antocyjanów (fioletowy i czerwony barwnik) spowalniają procesy starzenia.
Ciasto ze śliwkami przykryte bezą Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce
Składniki
1/2 kg śliwek
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (250 g) margaryny
1 łyżka smalcu
Składniki na bezę
4 białka
szczypta soli
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wanilii
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę lekko natłuścić i oprószyć mąką. Śliwki opłukać i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas miksując. Następnie żółtka, po jednym na raz, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ciastem. Margarynę stopić i przestudzić. Dodać do ciasta wraz ze smalcem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec przez 30 minut. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto bezę. Piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Hotel Mirada Del Mar
Otoczony zielenią i stuletnimi sosnami, położony w…
kup teraz

Hotel Fariones
Najstarszy hotel na wyspie w zupełnie nowej odsłon…
kup teraz

Hotel Barceló Margaritas Royal Level
Najnowsza część znanego i lubianego hotelu Barceló…
kup teraz

Hotel Royal Hideaway Corales Beach
Niepowtarzalny klimat i wyjątkowa atmosfera w jedn…
kup teraz

Hotel Savoy Palace
Pięknie położony, ze wspaniałym widokiem na Ocean …
kup teraz

Hotel Secrets Bahía Real Resort & Spa
Tu poczujesz się jak we śnie! Jedyny w swoim rodza…
Dzień Świętego Patryka - święto narodowe Irlandii - video flesz