Ciast ze śliwkami. Węgierki, mirabelki, uleny i inne, na straganach królują śliwki, idealne na surowo, na powidła, wypieki i do dań mięsnych

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Krzysztof Szymczak
Na ryneczkach i osiedlowych straganach królują ąliwki. Od fioletowych, lekko podłużnych węgierek po okrągłą zieloną ulenę, śliwki morelowe, czerwone oraz mirabelki.

Te ostatnie to prawdziwe rarytasy, ale wraz z modą na stare odmiany i gatunki również one pojawiły się w koszach. Kilogram kosztuje 5-7 zł i trzeba mieć szczęście, żeby na nie trafić.

Kto ma cierpliwość może mirabelki uzbierać samodzielnie, bo rosną na wielu skwerach, rabatach i alejkach osiedlowych (np. na Retkini wzdłuż alei Wyszyńskiego).

Właśnie teraz są najsłodsze i najsmaczniejsze. Jeśli nie zostaną zebrane spadną na chodniki, gdzie łodzianie będą je rozmaślać butami. Śliwki doskonale nadają się do jedzenia na surowo, do wypieków oraz knedli, a także jako dodatek do pieczonego mięsa.

Śliwki węgierki to idealny składnik powideł śliwkowych, które niestety wymagają cierpliwości i wielogodzinnego mieszania w gotującym garze.

Za to w zimowe wieczory zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Śliwki warto dodawać do mięs pieczonych i do mięsnych sosów, bo nadają im delikatnej słodyczy i kwasowatości, dzięki czemu danie nabiera głębi smaku.

Z kolei jedzone na surowo poprawiają perystaltykę jelit, regulują pracę układu pokarmowego, a dzięki zawartości antocyjanów (fioletowy i czerwony barwnik) spowalniają procesy starzenia.

Ciasto ze śliwkami przykryte bezą Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce

Składniki
1/2 kg śliwek
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka (250 g) margaryny
1 łyżka smalcu

Składniki na bezę
4 białka
szczypta soli
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wanilii

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę lekko natłuścić i oprószyć mąką. Śliwki opłukać i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas miksując. Następnie żółtka, po jednym na raz, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ciastem. Margarynę stopić i przestudzić. Dodać do ciasta wraz ze smalcem i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec przez 30 minut. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto bezę. Piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie bezy. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i wanilią, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Sklep, w którym wszystko jest za darmo?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie