Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chrusty. PRZEPIS Jak zrobić chrusty z proszkiem do pieczenia. Jak zrobić chrupiące, pyszne chrusty?

Lila Sayed
Lila Sayed
Prosty przepis na chrusty. Jak zrobić chrusty?
Prosty przepis na chrusty. Jak zrobić chrusty? Jarosław Ziarek
Chrusty - łatwy i sprawdzony. Jak zrobić chrusty? Prosty przepis na chrusty. Jak zrobić chrusty? Karnawał to nie tylko szaleństwo na parkiecie i pląsy do białego rana. W tym okresie można także zapomnieć o diecie pozwolić sobie na odrobinę zapomnienia.

Chrusty przepis. Jak zrobić chrusty?

Przepis na pyszne chrusty na tłusty czwartek

Chrusty przepis. Jak zrobić chrusty?

Składniki na ciasto na chrusty:

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany (kwaśnej)
  • łyżka octu 6-procentowego (może być spirytus)
  • 300 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 żółtek

Przepis na pyszne chrusty na tłusty czwartek

Składniki do smażenia chrustów:

  • oliwa olej lu masło
  • puder do posypania chrustów po usmażeniu

Chrusty przepis. Jak zrobić chrusty?

Przygotowanie chrustów:

Żółtka, spirytus i śmietanę połączyć z mąką i solą, dokładnie wymieszać i zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto wyrzucić na blat lub stolnicę i uderzając wałkiem kuchennym zbijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzięki temu ciasto na faworki będzie kruche i chrupiące oraz z bąbelkami.

Chrusty przepis. Jak zrobić chrusty?

Przepis na pyszne chrusty na tłusty czwartek

Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy. Podczas tej czynności trzeba lekko mąką posypywać blat lub stolnicę. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Kolejny krok to porcjowanie. Ciasto na chrusty należy pokroić najpierw na paski grubości ok. 5 cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 8 cm). Środek prostokąta nacinamy i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Przepis na pyszne chrusty na tłusty czwartek 2015

Chrusty przepis. Jak zrobić chrusty?

Tak ukształtowane prostokątne chrusty smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować następnie za pomocą łyżki cedzakowej. Można osączyć je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy ostygną można chrusty (faworki) posypać grubo cukrem pudrem lub przygotować lukier, którym można polać chrusty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany