Chłodnik PRZEPIS: Idealna zupa na lato to chłodnik. Jak przyrządzić chłodnik? ZUPY NA LATO

KAG
Chłodnik [PRZEPIS] Idealna zupa na lato, która posmakuje całej rodzinie
Chłodnik [PRZEPIS] Idealna zupa na lato, która posmakuje całej rodzinie
Udostępnij:
Chłodnik PROSTY PRZEPIS Latem, kiedy z nieba leje się żar zazwyczaj nie mamy ochoty na gotowanie i jedzenie kalorycznych dań. Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika. Zupa chłodnik idealnie nadaje się na gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na kaloryczne potrawy. CHŁODNIK ZUPY NA LATO, Chłodnik PRZEPIS

CHŁODNIK PRZEPIS NA ZUPĘ

Chłodnik jest zupą, która na polskich stołach gości od wielu lat. Jej przygotowanie jest proste, a dzięki swojej lekkości idealnie nadaje się na lato. Przygotowanie zupy zaczynamy od botwinki, którą kroimy bardzo drobno z buraczkami. Następnie pokrojone składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Teraz całość delikatnie solimy, później w razie potrzeby możemy zupę dosolić.

W następnym kroku dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa, do momentu kiedy buraczki będą miękkie. Teraz, kiedy wywar będzie już gotowy dodajemy do niego sok z cytryny. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy ogórki oraz rzodkiewkę, siekamy szczypiorek oraz koparek. Całość mieszamy z kefirem lub jogurtem czy zsiadłym mlekiem, do tego dodajemy rozgnieciony czosnek.

Chłodnik jest już prawie gotowy. Wywar z botwinki należy lekko schłodzić, aby nie był gorący. Na koniec wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed samym podaniem wkładamy do niego ugotowane jajko podzielone na ćwiartki lub połówki. Wierzch zupy posypujemy koperkiem lub pietruszką. Bon appétit!

Chłodnik PRZEPIS: Składniki na chłodnik

  • jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
  • dwa średnie zielone ogórki
  • około pięciu rzodkiewek
  • 2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)
  • litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
  • pół pęczka koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • jajka (pół albo całe na talerz)

CHŁODNIK PRZEPIS WIDEO:

Gazpacho, czyli chłodnik po hiszpańsku

Na początku pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy. Następnie kroimy na kawałki. Otrzymany miąższ dodajemy do soku w misce. Z pozostałych nasion pomidorów wyciskamy jak najwięcej soku. W następnym etapie nasiona wyrzucamy i do soku z miąższem dodajemy obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę.

Teraz dodajemy także chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Całość przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy przez około pół minuty. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do smaku możemy dodać także odrobinę cukru.

Otrzymane Gazpacho chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie zupę przelewamy do miseczek. Wierzch zupy posypujemy pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem, skórką limonki i oliwą. Do smaku dodajemy także pokruszony drobno ser feta. Gazpacho podajemy z chrupiącą bagietką.

Składniki:

• 1 kg pomidorów
• 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
• 1/4 papryki
• 2 plastry cebuli
• kawałeczek papryczki chili
• 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
• 2 łyżeczki octu winnego
• 4 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy
• około 3/4 - 1 szklanka miąższu z białego pieczywa (opcjonalnie)


*Nowe Muzeum Śląskie w Katowicach zachwyca! ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO]
*BECIKOWE 2015 - 100 zł na dziecko przez 12 miesięcy [ZASADY]
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*Śląska STREFA AGRO - nie tylko dla rolników. ZOBACZ KONIECZNIE
*Śląska STREFA BIZNESU - wszystko o pieniądzach. ZOBACZ KONIECZNIE
*Śląsk Plus. Górny Śląsk jest piękny ZDJĘCIA INTERAKTYWNE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chłodnik PRZEPIS: Idealna zupa na lato to chłodnik. Jak przyrządzić chłodnik? ZUPY NA LATO - Dziennik Zachodni

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

F
Francik Posypa
Widza anatol, co do polcki szkoly ejs chyba niy chodziol, abo na WUML'u miol ejs slabego pana ot polckigo.
Sam mosz opinia fachowca ze Instytutu Filologii Polckij:
...Jeśli chodzi o połączenie tych czasowników z nazwami potraw, napojów itp., obydwa wyrazy mają podobne znaczenie. Skosztować to 'zjeść lub wypić trochę czegoś dla zbadania smaku', np. skosztować wina, deseru. Posmakować to 'zjeść albo wypić trochę czegoś w celu poznania smaku', czyli można posmakować bigosu, sosu. W obydwu opisach znaczenia pojawia się też słowo spróbować jako element objaśniający. Oprócz tego wyrazy mają też inne znaczenia, które jednak nie są istotne w kontekście pytania.

Reasumując: obydwa czasowniki w połączeniu, o które pyta Pani Renata, są poprawne. Dodać warto, że również wyrazy te w niekrótych słownikach opisywane są jako książkowe, czyli dość wyjątkowe w codziennym języku.

Piotr Zbróg, IFP UJK
A
Akademik Frouov
Uczta się ślozacy, jak chołodjec strojić!
Bo my -panie kochanienki, - to w staropolskim Bytomiu tolko zalewajku i chołodziec kuszamy, i patrz pan jakie my mołojce!
Popatrzta do kniżki kucharskij pani Symonides - a znajdzieta tan starośloski chołodijec - ten o katorym Mickiewiczjus pisał!
f
falco
a gdzie te lato
M
Marlena.Polok
Według Słownika Języka polskiego:
posmakować

1. skosztować;
2. spróbować czegoś i stwierdzić że sprawia przyjemność
A zatem -życzymy takich odczuć :)
k
kiplo
reszta OK
w
www.zarloczek.pl
Musze wypróbować :) może i moim domownika POSMAKUJE - hahahahha
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie