Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na chipsy z ziemniaków zrobiony w mikrofalówce zyskał wielką popularność na TikToku.
Przepis na chipsy z ziemniaków zrobiony w mikrofalówce zyskał wielką popularność na TikToku. 123rf.com/handmadepictures
Tradycyjnie chipsy przygotowuje się z ziemniaków i oleju. Po upieczeniu lub usmażeniu posypuje się je solą i ulubionymi przyprawami. W Internecie króluje sposób na zrobienie domowych chipsów w kilka minut. Przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofalówki został wyświetlony ponad 4 miliony na TikToku i z pewnością to nie koniec jego popularności.

W skrócie

TikTok to platforma społecznościowa, które w ostatnim czasie zawojowała wyobraźnię młodszego pokolenia smakoszy. Na profilu foxx.gotuje, opublikowano przepis na chipsy ziemniaczane z mikrofali, który przygotowuje się w kilka minut. Przepis wyświetlono ponad 4 miliony razy i zostawiono 400 tysięcy polubień.

Chipsy ziemniaczane – przepis z TikToka

Liczba porcji: około 40 plasterków.
Czas przygotowania: około 7 minut.

Składniki:

  • 1 duży ziemniak,
  • 10 ml oleju,
  • szczypta soli.

Zobacz także: przepis na chipsy z jarmużu.

Jak zrobić chipsy ziemniaczane z mikrofalówki?

Przygotowanie:

  1. Na początku ziemniaki zostały umyte i pokrojone na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Autor przepisu następnie mówi o wypłukaniu ziemniaków, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
  2. Papier do pieczenia dopasował do rozmiaru talerza przy pomocy nożyczek.
  3. Na papierze rozłożył plastry ziemniaków, posmarował je olejem i wstawił do kuchenki mikrofalowej na 3,5 minuty na 800 wat.
  4. Plastry ziemniaka wyjął i obrócił plastry warzywa na druga stronę.
  5. Następnie wstawił je ponownie do mikrofalówki na około 3 minuty. Twórca kanału foxx.gotuje, zaznaczył, że może to przebiegać szybciej lub wolniej.
  6. Chipsy ziemniaczane przed podaniem posypał solą.

Chipsy ziemniaczane – komentarze internautów

Część obserwatorów uważała, że samo obieranie i krojenie ziemniaków zajmie więcej czasu niż 5 minut. Inni zauważali, że z tego przepisu wyjdzie za mało chipsów i trzeba robić je w kilku podejściach.

- Przy tych cenach prądu, taniej jednak ze sklepu – zauważył obserwator Mariusz.

Kolejna grupa internautów zauważyła, że w zbyt wysokiej temperaturze można spalić talerz lub mikrofalówkę. Spora część obserwatorów doceniała jednak patent na zrobienie szybkiej przekąski bez wychodzenia z domu.

Chipsy ziemniaczane z piekarnika

Pomysłem na większą liczbę chipsów z ziemniaków jest upieczenie ich w piekarniku. Wystarczy postępować tak jak w przepisie z mikrofali, tylko plastry ziemniaka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać chrupiące chipsy, należy piec je w 190°C przez 5 minut z termoobiegiem, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piec kolejne 4 minuty. Warto obserwować je w trakcie pieczenia, aby uzyskać zarumienione plastry.

Przed pieczeniem plastry ziemniaka warto wymoczyć w zimnej wodzie przez minimum 30 minut, a następnie osuszyć je na kuchennym ręczniku. Dzięki temu zostanie wypłukana skrobia, która mogłaby rozmiękczyć przekąskę. Przy tym chipsy ziemniaczane zrobione w domu będą zdrowszym zamiennikiem gotowców ze sklepu. Dzięki temu można mieć pewność co do użycia jakościowych ziemniaków, kontrolowania ilości spożytej soli oraz sposobu przygotowania przekąski.

Zobacz także inne przepisy z ziemniaków ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany