Dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu wpływają korzystnie na procesy krwiotwórcze. Zwiększają też odporność naszego organizmu, bo są bogate w witaminę C. Dzięki sporej ilości potasu zapobiegają nadciśnieniu, a zawarte w nich olejki eteryczne leczą kaszel i oczyszczają nos.
Świetnie regulują przemianę materii, ponieważ zawierają prawie komplet witamin z grupy B oraz błonnik. Duża zawartość siarki z kolei sprawia, że włosy lepiej rosną. Sok z czarnej rzodkwi wciera się w skórę głowy.
Choć można kupić je przez cały rok, najzdrowsze i najsmaczniejsze są rzodkiewki wyhodowane samodzielnie, we własnym ogródku. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo, zaraz po zerwaniu, gdy są chrupiące i jędrne. Pasują do sałatek i past. Warto także jeść kiełki rzodkiewki. To prawdziwa bomba witaminowa, która niemal nie ma kalorii! Kiełki rzodkiewki są znakomitym dodatkiem do sałatek, twarożków i sosów warzywnych. Można nimi posypywać kanapki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas