To skuteczna metoda na zapobieganie wielu chorobom.
W tym owocu znajduje się ponad 300 ważnych dla zdrowia i urody substancji. Są to m.in. witaminy B i C oraz jod, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo. Mają wprawdzie także cukier, ale jest on łatwo przyswajalny. Jabłko poprawia odporność, wzmacnia układ nerwowy, obniża ciśnienie, wzmacnia zęby, włosy, paznokcie, oczyszcza organizm. To jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Jego zadaniem jest regulowanie i przyspieszanie procesów trawienia.
Błonnik ma zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu zwiększa się objętość pokarmu - pęcznieje on bowiem w żołądku i daje uczucie sytości. Niska kaloryczność tych owoców (tylko 46 kcal w 100 g) powoduje, że można ich zjeść dużo, zachowując szczupłą sylwetkę. Obecne zaś w jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii.
Niezwykle ważną rolę odgrywają też kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) - wytwarzają one specjalny rodzaj białka, utrudniającego odkładanie się tłuszczu w komórkach. Zawarte w jabłkach flawonoidy zwiększają wydalanie glukozy z moczem, czyli są nieocenione w diecie cukrzycowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!
- Miszczak zrobił z Romanowskiej gwiazdę. Osoba z planu mówi, jaka jest naprawdę
- Za komunię u Magdy Gessler zapłacisz krocie! Cena za talerzyk jest powalająca
- Wielkanoc u Derpienski. Tak powinny wyglądać święta każdej SZANUJĄCEJ SIĘ kobiety