Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny warzyw i owoców na Górniaku. Tłumy kupujących. Na straganach warzywa i owoce. Wśród nich składniki nalewek domowych. Ile kosztują?

Wiesław Pierzchała
Wiesław Pierzchała
Na targowisku Górniak w Łodzi na Górnej warzyw nie brakuje. Jakie ceny? Sprawdź.
Na targowisku Górniak w Łodzi na Górnej warzyw nie brakuje. Jakie ceny? Sprawdź. Wiesław Pierzchała
Kapryśna, wietrzna pogoda nie odstraszyła amatorów warzyw, którzy tłumnie przybyli w sobotę 7 października na popularne targowisko Górniak w Łodzi. Wybór duży, a ceny – jak podkreślali sprzedawcy – nie zmieniły się w ostatnich tygodniach i są na podobnym poziomie.

Targowiska w Łodzi: od ogórków po kabaczki

Smakosze cebuli mogli zaopatrzyć się na co dzień płacąc 3 zł za kg lub na całą zimę płacąc 40 zł za worek. Nabywców znajdowała też cebula czerwona kosztująca 5 zł za kg. Ceny ziemniaków były na stałym poziomie: czy to bryzy, czy denary kosztowały 2,5 zł za kg. Także pomidorów nie brakowało. Za malinowe – w zależności od jakości – trzeba było zapłacić 3 lub 4 zł za kg, podczas gdy gargamele kosztowały 7 zł za kg. W przypadku ogórków te do kiszenia kosztowały 7,5 zł za kg, podczas gdy za tzw. sałaciaki trzeba było płacić 4,5 zł za kg.

A oto ceny innych popularnych produktów na straganach: marchew i burak – 3 zł za kg, kapusta biała – 2 zł za kg, koper i szczypiorek – 2 zł za sztukę, dynia i kabaczki – 4 zł za kg, sałata i brokuła – 5 zł za sztukę, kalafior – 6 zł za sztukę, fasola, seler i pietruszka – 8 zł za kg, jarmuż – 8 zł za sztukę, pieczarki – 12 zł za kg.

Targowiska w Łodzi: pigwa na nalewki domowe

Jesień to także czas robienia domowych nalewek. Wśród nich jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych jest pigwówka. I tu mały dylemat, ponieważ na straganach były dwa rodzaje tego przysmaku: duża pigwa za 10 zł za kg nadająca się też na wyborne konfitury oraz mały pigwowiec kosztujący 18 zł za kg. I tu dylemat – co wybrać?

Sprzedający wyjaśniali, że nalewka z pigwowca już po trzech tygodniach nadaje się do spożycia, podczas gdy nalewka z pigwy dopiero po pół roku. Ważny jest też aromat i ilość soku zawarta w obu specjałach. Dlatego podkreślano, że najlepiej będzie, jeśli do nalewki użyjemy zarówno pigwy, jak i pigwowca.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ceny warzyw i owoców na Górniaku. Tłumy kupujących. Na straganach warzywa i owoce. Wśród nich składniki nalewek domowych. Ile kosztują? - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany