Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny nad morzem rekordowo wysokie! Nad Bałtykiem drożej niż za granicą

Tomasz Jabłoński
Materac, który w Łodzi można kupić za ok. 80 zł, nad morzem kosztuje jeszcze  raz tyle.
Materac, który w Łodzi można kupić za ok. 80 zł, nad morzem kosztuje jeszcze raz tyle. TJ
Nadbałtyckie miejscowości w tym roku przeżywają prawdziwe oblężenie. Wczasowiczów jest rekordowo dużo, rekordowo wysokie są również ceny. By spędzić tydzień nad morzem i nie żałować sobie smażonych ryb, gofrów oraz korzystać z okolicznych atrakcji, trzeba mieć ze sobą naprawdę gruby portfel.

* Bałtyckie plaże przeżywają prawdziwe oblężenie.
* Materac, który w Łodzi można kupić za ok. 80 zł, nad morzem kosztuje jeszcze raz tyle.
* Tłumy wczasowiczów szturmują rodzime kurorty nad Bałtykiem
* Ceny nad polskim morzem są w tym roku rekordowo wysokie.

Oczywiście im nadmorska miejscowość jest bardziej prestiżowa, tym cena za pobyt w pensjonacie, ośrodku wypoczynkowym lub na prywatnej kwaterze jest wyższa. Im bliżej morza, tym drożej. W tym roku minimalna stawka za pobyt jednej osoby na kwaterze prywatnej to 45 - 50 zł. Za 60 zł można już liczyć na całkiem przyzwoite warunki (czajnik, Internet, a nawet lodówka).

W nowoczesnych pensjonatach ceny pokojów zaczynają się od ok. 80 - 90 zł za osobę.

I tak np. za pobyt w pensjonacie na przedmieściach Kołobrzegu za pokój 4-osobowy trzeba zapłacić 280 - 320 zł, pokój dla dwóch osób kosztuje ok. 180 - 200 zł. Za wynajem apartamentu trzeba płacić od 280 zł do 500 zł za dobę. Kolejne „setki” trzeba przygotować na wizyty restauracjach i kawiarniach. Przeciętnie za talerz zupy trzeba zapłacić od 5 zł do 11 zł. Drugie danie - najczęściej zamawiane - filet z kurczaka, ziemniaki/frytki, surówka to wydatek od 16 zł do 25 zł. Porcja frytek przeciętnie kosztuje 5 - 6 zł, udko z kurczaka - 9 - 12 zł, pierogi (7 - 9 sztuk) - 11 - 14 zł. W podobnej cenie są naleśniki - 12 zł za trzy sztuki. Za zapiekankę, hamburgera i tzw. kręconą frytkę wczasowicze płacą od 6 - 7 zł. Piwo w pubie to wydatek od 6 zł, w restauracjach 9 - 10 zł za kufel o pojemności pół litra.

Na szczęście w większości nadmorskich miejscowości są dyskonty, które hamują zapędy miejscowych sklepikarzy. Choć i tak ceny podstawowych produktów w niewielkich sklepikach potrafią wprawić wczasowicza w zdumienie, mała bułka 0,80 zł, coca-cola 2 litry - 7 zł, masło 5 zł, banany - 6 zł (kg). Najdroższe są ryby - zarówno smażone, jak i wędzone. Dorsz od 6,5 do 9 zł za... 100 gramów. Flądra kosztuje zwykle od 5,50 - 6,60 zł za 100 g, łosoś 6 - 9 zł za 100 g, halibut 7 - 8 zł za 100 g. Wędzone: halibut od 60 zł za kg, węgorz od 120 zł za kg, łosoś dzwonka od 50 zł za kg. Pływanie na bananie za motorówką - 30 zł, skuterem wodnym - 60 zł, rejs statkiem - 30 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany