Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Central zmienia się w nowoczesne delikatesy, przybędzie miejsca, kas i lad chłodniczych oraz produktów. Mamy ZDJĘCIA

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Dobiega końca gruntowny remont parteru w Domu Handlowym „Central”. Choć nadal przypomina on regularny plac budowy, kierownictwo firmy ma nadzieję otworzyć go dla klientów najpóźniej w połowie lipca

– To będzie bardzo nowoczesny sklep, bo nasi klienci potrzebują takiego miejsca na codzienne zakupy w centrum miasta –mówi Anna Domańska, wiceprezes firmy. – Wnętrze całkowicie się zmieni, będzie więcej przestrzeni i więcej produktów.

Zamiast trzech powstanie pięć nowoczesnych i szybkich kas. To ma zmniejszyć kolejki i przyspieszyć czas robienia zakupów.
Na parterze zainstalowano nowoczesny system wentylacyjny, dzięki czemu nawet w upalne dni będzie przyjazna atmosfera. Do sklepu przyjechały juz nowe urządzenia chłodnicze na nabiał i garmaż, powstał też duży dział delikatesów. Przesunięto główne wejście od strony al. Mickiewicza, tak, aby klienci idąc od tramwaju (lub na przystanek) mieli bliżej do sklepu. W części, która do tej pory była częścią garmażeryjną z gotowymi daniami kuchni polskiej oraz sałatkami i pierogami na wagę zmieniła się w nowoczesną kawiarnię ze stolikami i toaletą. Tam swoje stoisko cukiernicze przeniesie cukiernia Skórka.

– Nie możemy konkurować z dyskontami, ale pracownicy biur i urzędów chętnie robią u nas codzienne zakupy – dodaje Anna Domańska. – Dlatego zależy nam, żeby miejsce było przyjazne łodzianom. Udało nam się utrzymać tyle lat na rynku, cieszy nas, ze łodzianie do nas wracają. Dla nich się zmieniamy.

Remont stoiska spożywczego rozpoczął się 1 czerwca od wyniesienia całe starego sprzętu. Konieczne było zburzenie ścianek działowych, skucie starych płytek ceramicznych i wymiana urządzeń sanitarnych niezbędnych na stoiskach mięsnych i nabiałowych. Stoisko jubilerskie zostało przeniesione na I piętro. Na parter wrócą także gazety oraz alkohole.
W tym roku DH„Central”obchodzi 47 urodziny. Od 1972 roku nieprzerwanie zaopatruje łodzian w niezbędne produkty zarówno spożywcze jak i tekstylne. Ogromną popularnością cieszy się zwłaszcza samoobsługowy spożywczak, gdzie obok świeżego pieczywa z tradycyjnych piekarni, można kupić na wagę sery białe i żółte, wędliny, czy świeże mięso. Po remoncie powiększy się asortyment produktów ekologicznych i wegetariańskich oraz lubianego przez łodzian garmażu.

Koszt remontu to 2 miliony złotych ze środków własnych firmy.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany