MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Carpaccio z buraka Iwona Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Carpaccio z buraka Iwona Borowiec

Składniki
4 małe buraki
duża garść rukoli
ser kozi (może być roladka)
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
łyżeczka octu balsamicznego
cytryna
miód

Wykonanie
Buraki umyć i w mundurkach owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, to znaczy, że są gotowe. Pozostawić buraki do ostudzenia.
Przygotować sos: wymieszać oli­wę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy i miód, tak, by nam smakowało. Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to bardzo cienkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie.
Całość polewać sosem i zajadać z bagietką.

Zobacz również

XII regaty o puchar Stowarzyszenia Gmin „Małe Trójmiasto Kaszubskie” za nami

NOWE
XII regaty o puchar Stowarzyszenia Gmin „Małe Trójmiasto Kaszubskie” za nami

MKS Kluczbork stracił punkty w samej końcówce. To był ciekawy mecz

NOWE
MKS Kluczbork stracił punkty w samej końcówce. To był ciekawy mecz

Polecamy

ORLEN Wyścig Narodów. Egholm pierwszym liderem

ORLEN Wyścig Narodów. Egholm pierwszym liderem

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał 11. etap, Pogacar liderem

Giro d'Italia. Jonathan Milan wygrał 11. etap, Pogacar liderem

Czesław Lang zaprasza na ORLEN Wyścig Narodów 2024. "Tu rodzą się wielkie talenty"

Czesław Lang zaprasza na ORLEN Wyścig Narodów 2024. "Tu rodzą się wielkie talenty"