A jest to czerwony skarb prosto z natury. Na dodatek wyjątkowo uniwersalny, bo można go przygotować na wiele sposobów. Cenne składniki zawiera po ugotowaniu, zjedzony na surowo, a także kiszony. Na dodatek może być bazą surówek i past, napojów i koktajli oraz deserów. Słodki z natury burak (istnieje wiele odmian, od okrągłych po podłużne) od wieków był polecany kobietom w ciąży jako antidotum na anemię. Obok witaminy C, B1 i A oraz beta-karotenu zawiera kwas foliowy, który nie tylko zapobiega wadom rozwojowym płodu, ale ogranicza ryzyko wystąpienia anemii. A wspomagają to także minerały takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.
Burak obniża ciśnienie, wpływa na pracę układu krwionośnego i serca. Reguluje też poziom złego cholesterolu i jego odkładanie się w żyłach, co sprzyja kondycji układu krwionośnego. Jest też silnym antyutleniaczem, który zapobiega starzeniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?