ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Buraczane przysmaki na krew i kondycję. Warzywa korzeniowe...

(jed)

2018-02-27 22:43

2018-05-21 15:10

1 Komentarz
Dodaj komentarz

Buraczane przysmaki na krew i kondycję. Warzywa korzeniowe idealne zimą

(jed)

2018-02-27 22:43

Choć buraki to łatwo dostępne i tanie warzywo, wcale nie gości na naszych stołach tak często jak powinno.
A jest to czerwony skarb prosto z natury. Na dodatek wyjątkowo uniwersalny, bo można go przygotować na wiele sposobów. Cenne składniki zawiera po ugotowaniu, zjedzony na surowo, a także kiszony. Na dodatek może być bazą surówek i past, napojów i koktajli oraz deserów. Słodki z natury burak (istnieje wiele odmian, od okrągłych po podłużne) od wieków był polecany kobietom w ciąży jako antidotum na anemię. Obok witaminy C, B1 i A oraz beta-karotenu zawiera kwas foliowy, który nie tylko zapobiega wadom rozwojowym płodu, ale ogranicza ryzyko wystąpienia anemii. A wspomagają to także minerały takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.

Burak obniża ciśnienie, wpływa na pracę układu krwionośnego i serca. Reguluje też poziom złego cholesterolu i jego odkładanie się w żyłach, co sprzyja kondycji układu krwionośnego. Jest też silnym antyutleniaczem, który zapobiega starzeniu.

ŻYCZENIA NA DZIEŃ KOBIET

WOLNE NIEDZIELE 2018 [KALENDARZ]

Pogoda na środę

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

(1)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Tytuł

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Podpis (gość)  •

Treść komentarza

odpowiedzi (0)

skomentuj