* Cukiernik proponuje
* Lekka przekąska
* Tomasz Piłat, cukiernik, właściciel trzech lokali w sieci „Barbarella”.
* Sezon na truskawki w pełni. Tomasz Piłat proponuje bułki ze świeżymi truskawkami.
* Pachnące latem, domowe bułki drożdżowe z truskawkami
Niestety zdarza się, że ciepła, świeża bułka płata figla. Wewnątrz delikatnego ciasta drożdżowego jest zatopionych sześć lub siedem truskawek, które w piecu puszczają sok. Niektórzy klienci wgryzając się w ciastko oblewają się płynną zawartością ciastka.
- W pierwszej chwili zawsze pada niecenzuralne słowo, a chwilę potem wszyscy się z tego śmiejemy - dodaje cukiernik. - Problem w tym, że bułki tak kuszą, że nim ktoś z obsługi ostrzeże przed taką sytuacją, klient już zatapia zęby w bułce.
Pachnące bułki ze świeżymi truskawkami to symbol czerwca. Warto się nimi nacieszyć, bo te z mrożonych owoców nie smakują już tak samo, jak te ze świeżych, rodzimych truskawek.
A kto lubi domowe wypieki, może sam spróbować upiec smakowite bułki z truskawkami. Doskonałe na przekąskę. Oto przepis.
Składniki
* 0,5 l mleka 3,5 proc. tł.
* 1,7 kg mąki pszennej typ 500
* 10 dkg drożdży
* 30 dkg cukru
* 15 dkg masła
* 12 jaj
* 2 łyżki spirytusu
* 2 szczypty soli
* 1 kg truskawek umytych i obranych z szypułek
Przygotowanie
W dużej misce robimy rozczyn. Dodajemy trochę ciepłego mleka, trochę mąki, drożdże i cukier. Mieszamy papkę i zostawiamy na co najmniej 15 min. aż napęcznieje. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja powinna być gładka i plastyczna, powinno się ciągnąć i dobrze wyrabiać. Gdy jest gotowe, odstawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Wykładamy na drewniany blat lub stolnicę i dzielimy na części wielkości pięści dziecka. Kolejno rozwałkowujemy cienkie, okrągłe placki. Na środku precyzyjnie układamy kilka truskawek, posypujemy odrobiną cukru (żeby w piecu puściły sok) i zalepiamy tworząc coś w rodzaju sakiewki. Na koniec ciasto delikatnie gładzimy, żeby bułki były ładne. Odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury (najlepiej 300 stopni C.). Czas pieczenia nie dłuższy niż 10 minut. Bułki obserwujemy. Gdy zmienią kolor na złoto-brązowy, wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem (cukier puder roztopiony w wodzie).
Smacznego!
PORTUGALIA AUSTRIA GDZIE OBEJRZEĆ PORTUGALIA AUSTRIA STREAM ZA DARMO PORTUGALIA AUSTRIA
BELGIA IRLANDIA O KTÓREJ, BELGIA IRLANDIA GODZINA, GDZIE OGLĄDAĆ, TRANSMISJA
ISLANDIA WĘGRY GDZIE OBEJRZEĆ ISLANDIA WĘGRY STREAM ZA DARMO ISLANDIA WĘGRY W TV GDZIE
EURO 2016: KTO DZIŚ GRA? JAKIE MECZE DZISIAJ? GDZIE OGLĄDAĆ ZA DARMO MECZE EURO 2016
EURO 2016: KIEDY I Z KIM ZAGRAJĄ POLACY? O KTÓREJ MECZE POLSKIEJ KADRY [TERMINARZ]
WIERSZYKI NA ZAKOŃCZENIE ROKU, WIERSZYKI DLA NAUCZYCIELI
[ZOBACZ TEŻ FILM W Zgierzu konar zabił kierowcę. Skutki wichury w Łódzkiem (autor x.news/TVN24)
](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM W Zgierzu konar zabił kierowcę. Skutki wichury w Łódzkiem (autor x.news/TVN24)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]