Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brama Raju - smaczne danie na Dzień Taty [PRZEPIS]

(aga)
Knorr
Jutro, 23 czerwca obchodzimy Dzień Ojca. Jeśli chcecie zrobić niespodziankę ukochanym tatusiom, proponujemy pyszną sałatkę z grillowanego bakłażana.

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pyszna sałatka z grillowanego bakłażana. To przepis dla dwóch osób, prosty i szybki w przygotowaniu, zajmuje tylko 15 minut.

Składniki:
* bakłażan – pół sztuki
* owoc granatu – pół sztuki
* sos sałatkowy włoski – 1 saszetka
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* mix sałat – 300 gramów
* ser blue – 50 gramów
* tortilla – 2 placki
* jajko – 1 sztuka

Przygotowanie:
Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blaszce, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Potem udekoruj sałatkę. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry, grilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany