Risotto z cukinią i boczkiem
Pyszne i aromatyczne risotto z cukinią i boczkiem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.
Risotto z boczkiem i cukinią. Przepis
Przepis na risotto z boczkiem i cukinią jest bardzo łatwy do przygotowania. To idealny pomysł na szybki obiad z ryżem. Sprawdź na kolejnych zdjęciach krok po kroku, jak zrobić takie danie.
Risotto z boczkiem i cukinią. Krok 1
Najpierw pokrój boczek w plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przygotuj także cukinię — umyj ją i pokrój w małe kawałki. Jeśli cukinia jest młoda, to nie musisz jej obierać. Podsmaż boczek na suchej patelni. Jak wytopi się z niego tłuszcz, to dodaj cebulę, a po chwili cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż cukinia zmięknie.
Risotto z boczkiem i cukinią. Krok 2
Weź wysoką patelnię lub garnek. Wlej łyżkę oleju, rozgrzej i wsyp ryż. Podsmaż ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj szklankę bulionu, poczekaj, aż ryż go wchłonie i dodaj pozostały bulion.