Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Błonnik w menu każdego dnia. Porady żywieniowe

lb
Optymalna dzienna porcja błonnika to około 25-30 g

Chcesz być piękna i zdrowa? Zadbaj, aby w twojej codziennej diecie znalazła się odpowiednia ilość błonnika pokarmowego. Zmniejsza on ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, ale także pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. To proste, bo właśnie rozpoczął się sezon na produkty bogate w błonnik: truskawki, buraki, marchew brokuły, brukselkę, fasolkę.

- Jest on niezbędnym elementem zdrowej diety. To włókno roślinne bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, które pomagają zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę - opowiada dietetyk, Łukasz Sieńczewski, ekspert programu „Porcja pozytywnej energii”.

Błonnik słynie z dobroczynnego wpływu na przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit i proces trawienia, przez co przeciwdziała zaparciom i wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej. Stanowi pożywkę dla „dobrych” bakterii znajdujących się w jelicie, które chronią nas przed wieloma chorobami. Równowaga mikroflory jelitowej zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Błonnik wiąże w jelitach szkodliwe substancje i ułatwia ich wydalanie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany