Blender do orzechów - jak wybrać najlepszy blender do orzechów?

materiał informacyjnyZaktualizowano 

Choć blender do orzechów nie stanowi urządzenia pierwszej potrzeby w kuchni, to jednak korzyści, jakie przynosi, są w stanie sprawić, że w nawet najmniejszej kuchni znajduje swoje miejsce. Mnogość modeli do wyboru, które są coraz bardziej funkcjonalne, a do tego estetyką wpisują się w nasze kuchnie sprawia, że jesteśmy w stanie zaspokoić wszystkie swoje potrzeby na tym polu. Co więcej, przekonujemy się również, że mielone orzechy, ale i inne produkty rozdrobione czy zmiksowane przy pomocy blendera, goszcząc w rozmaitych potrawach, nadają im szczególnych walorów. Jaki blender do orzechów wybrać?

Mielenie orzechów w blenderze - czy to dobry pomysł?

Tradycyjne, niegdyś nam znane roboty kuchenne, zajmowały w kuchniach dużo miejsca. I choć można było liczyć na ich wielofunkcyjność, gabarytami i wagą sprawiały, że już znacznie mniej chętnie po nie sięgaliśmy. Dzisiejsze blendery doskonale je zastępują. Ich niewielkie rozmiary i niższa waga, pozwalają na znalezienie dla nich miejsca w każdej kuchni czy pośród wydzielonego aneksu kuchennego.

Mnogość funkcji daje szansę na poradzenie sobie z preparacją wielu produktów spożywczych, w tym bardzo twardych. Blendery nas wyręczają, ułatwiają wiele kuchennych zadań, a do tego pozwalają odkryć nowe dziedziny gotowania, które dotąd bywały niedostępne.

Blender ręczny czy kielichowy? Porównanie rodzajów blenderów

Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje blenderów.

-Ręczne blendery na stopce mocującej, pozwalają zwykle na wykonanie podstawowych czynności, jak rozdrabnianie, przecieranie i mieszanie. W wersjach rozszerzonych można liczyć na ubijanie piany czy kruszenie lodu, choć nie tylko.

-Z kolei blender kielichowy wyróżnia się posiadaniem pojemnych kielichów, a na dnie dzbanka zamontowanym nożem. Tu również spotyka się szersze wersje, które zamieniają się w sokowirówki lub młynki do kawy.

fot. https://alaantkoweblw.pl/domowa-nutella-lepsza-od-oryginalnej/

Różnice w blenderach tyczą się nie tylko rodzaju, który determinuje konstrukcje, ale i funkcjonalności oraz wygody użytkowania. Do tego dochodzą parametry, które mają coraz większe znaczenie, jeśli w planach jest rozdrabnianie na przykład produktów bardzo twardych i niewielkich rozmiarów, z którymi nie radzą sobie typowe roboty kuchenne.

Dobry blender, czyli jaki?

Od razu warto zaznaczyć, że blender to sprzęt kuchenny, który ma posłużyć przez możliwie długi czas, dlatego liczy się jakość zastosowanych materiałów, wykonania, moc, dodatkowe elementy, wygoda użytkowania i oczywiście funkcjonalności.

Blender może zaoferować moc już na poziomie 600 W wzwyż. Większość modeli oferuje taką moc, i jest ona wystarczająca, o ile plany kuchennych rewolucji kończą się na miksowaniu zup czy koktajli. Gdy w grę wchodzi mielenie orzechów w blenderze, niezbędny jest blender o dużej mocy.

**Szukasz blendera o dużej mocy? Zapoznaj się z rankingiem:

Najlepsze blendery Braun - ranking blenderów 2018

**

Aby skutecznie posiekać orzechy, a niekiedy również kruszyć lód, blender powinien oferować moc na poziomie minimum 700-750 W. To nie tylko gwarancja szybkiej i sprawnej pracy oraz dokładnego mielenia orzechów, ale również zachowania trwałości blendera, który nie przegrzeje się i nie zacznie coraz gorzej pracować, przez wejście na „wysokie obroty”.

Blender ręczny, jaki kupić?

Moc silnika to bardzo istotny parametr. Ma znaczenie dla wspomnianego powyżej aspektu, ale i poziomu głośności, z jakim pracuje blender. Słabe i najprostsze modele, podczas użytkowania będą się szybko nagrzewać, źle pracować, a przy tym zaoferują niemiły dla ucha hałas, w szczególności podczas rozdrabniania twardych produktów, w tym orzechów.

Stopa z tworzywa czy metalowa? W wysokiej jakości urządzeniach, nawet plastikowa stopa posiadać będzie atest, co dowodzi bezpieczeństwa użytkowania. Na jeszcze wyższą jakość i bezpieczeństwo podczas kontaktu blendera z produktami spożywczymi, można liczyć wybierając stopę wykonaną ze stali nierdzewnej.

Mocny blender, a do tego szereg dodatków? Takie rozwiązanie doceniają wszyscy, którzy mieli okazję zakosztować w rozdrabnianiu rozmaitych produktów, blenderem z wyższej półki. Na co można liczyć pośród dodatków i funkcjonalności, przeczytamy na stronie:

Jaki blender wybrać – dobre blendery poleca Olga Smile

.

Jaki blender kupić, by ilość dodatków nie okazała się przysporzyć problemów z użytkowaniem? Warto zwracać uwagę nie tylko na konkretne funkcjonalności, ale i odnosić je do własnych, codziennych potrzeb. Im więcej udogodnień i „bajerów”, tym wyższa cena, ale jeśli faktycznie przyrządzamy regularnie koktajle, sosy, zupy kremy, mielimy, rozdrabniamy i nie tylko, dobrze „wyposażony” blender, znajdzie swoje zastosowanie za każdym razem. Pozwoli przyrządzić nawet masło orzechowe, a jak się sprawdza, doskonale obrazuje test blendera z ruchomym ostrzem, który przeprowadziła Lifemanagerka.pl: https://lifemanagerka.pl/2018/05/najlepszy-blender-wielofunkcyjny/

Masło orzechowe w blenderze – jak zmielić orzechy?

Masło orzechowe to chyba najlepszy sposób na sprawdzenie, jak dobrze radzi sobie wybrany blender. Masło powinno mieć bowiem gładką konsystencję, bez grudek i pozostałości orzechów w kawałkach. Blender musi więc doskonale rozdrabniać i mielić. Jeśli już uda się wybrać taki model, przygotowanie zdrowego masła orzechowego, bez zbędnych dodatków niczym w kupnych produktach, stanie się prawdziwą przyjemnością i zadaniem prostym do wykonania.

Do przygotowania masła orzechowego wystarczy porcja orzechów i olej. Orzechy wsypuje się do zwykle dołączonego do zestawu pojemnika, dolewa oleju i miksuje końcówką przeznaczoną do rozdrabniania. Dobrze sprawdzają się modele blenderów, które pozwalają na przygotowanie mniejszych, ale i większych porcji masła orzechowego, w zależności od potrzeb.
W ten sam sposób odbywa się mielenie orzechów (jedynie bez dodatku oleju), które mają zostać rozdrobnione, celem dodania do przyrządzanej potrawy czy słodkiego deseru.

Czym zmielić orzechy, przygotować sos, koktajl czy zupę krem? Wysokim jakościowo blenderem, z możliwością wygodnej wymiany końcówek, mocnym silnikiem i konstrukcją, która dobrze trzyma się w dłoni, dając pełen komfort podczas blendowania.

Taki produkt posłuży przez długi czas użytkowania, ale i sprawi, że gotowanie stanie się znacznie zdrowsze. Przy pomocy blendera można bowiem nawet przygotować samodzielnie mąkę do wypieków, co otwiera szersze horyzonty miłośnikom kuchni. Poza tym to szybka praca, niewielki hałas, bezproblemowe utrzymanie w czystości (coraz częściej poszczególne elementy można zmywać w zmywarce), a do tego wciąż ważna estetyka i elegancja blendera, które wpisują się w potrzeby każdego.

Czy blender ręczny nadaje się do mielenia orzechów?

Na przykładzie przepisu: Pikantny humus z imbirem

Przygotuj imbirowy humus z blenderem Braun MultiQuick 9! Szybko i łatwo przygotujesz niezwykłe danie.

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy
60 g orzechów włoskich
2 łyżki pasty sezamowej
1 suszona papryczka chili (2 połówki)
2 ząbki czosnku
1 duży kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
8 łyżek wody
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 łyżki soku z cytryny

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3