Co, zdaniem dietetyków, powinno znaleźć się na stole rano? Herbata lub kawa (pierwsza zawiera teinę, druga kofeinę, a to znaczy, że obie dadzą lekkiego kopa). Ciemne razowe pieczywo ma m.in. błonnik, który pobudzi zaspany żołądek do pracy. Produkty mleczne – jogurt, twarożek, serek – bogate w wapń i witaminy. Żółty ser – wzmacnia odporność, bo zawiera cynk, sok owocowy – najlepiej świeżo wyciskany, np. z pomarańczy, warzywa – plasterek pomidora lub ogórka, rzodkiewki, szczypiorek (mają w składzie m.in. wit. C oraz przeciwutleniacze).
Ważne, żeby nie przejadać się rano, bo zamiast pełni energii poczujemy się ospali i ociężali do tego stopnia, że... wrócimy do łóżka na drzemkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?