Będą wysepki dla pieszych w Zgierzu. Po naszej publikacji...

(jaz)
Po naszym ubiegłotygodniowym artykule na temat zbyt krótkiego czasu świecenia się zielonego światła dla pieszych na skrzyżowaniu ulic Gałczyńskiego i Parzęczewskiej w Zgierzu, starostwo zdecydowało, że powstaną w tym miejscu wysepki na środku jezdni, które pozwolą tym, którzy nie zdążyli przejść, poczekać bezpiecznie na kolejna zmianę świateł.

Mieszkańcy osiedla 650-lecia poskarżyli się nam, że osoby starsze, chore (obok jest szpital) czy niosące ciężkie torby z zakupami nie zdążają przejść na drugą stronę podczas zielonego światła, które jest tylko przez 17 sekund.

– Ponieważ sygnalizacja na ul. Gałczyńskiego jest starego typu i nie ma możliwości wydłużenia czasu palenia się zielonego światła, powiat zainstaluje w tym miejscu tzw. azyl dla pieszych – informuje Małgorzata Tomczuk, rzecznik starostwa. – Takie rozwiązanie

powinno znacząco wpłynąć na bezpieczeństwo przechodniów.

Skrzyżowanie to jest jednym z najbardziej obciążonych ruchem samochodowym i jednym z najczęściej pokonywanych przez pieszych.

Starostwo już kilka lat temu przymierzało się do jego kapitalnego remontu, ale nie otrzymało na ten cel dofinansowania z budżetu państwa i robót nie rozpoczęto. Jak zapewnia Małgorzata Tomczuk, w tym roku ponowi wniosek o takie dofinansowanie. Jeśli zostanie on rozpatrzony pozytywnie, remont ruszy w przyszłym roku. Do tego czasu piesi będą mogli korzystać z wysepek.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie