Barszcz wigilijny Magdy Gessler. PRZEPIS. Wigilijny barszcz na zakwasie zachwyci biesiadników. Barszcz czerwony z uszkami lub bez

Lila Sayed
Lila Sayed
Barszcz wigilijny od Magdy Gessler. Prosty przepis. Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami z pewnością zachwyci biesiadników. A może warto w tym roku zaskoczyć bliskich podczas wigilijnej kolacji i oprócz tradycyjnego karpia w galarecie i barszczu zaserwować im coś ekstra!? Poniżej prezentujemy listę wigilijnych potraw w nowej odsłonie oraz przepisy na ich wykonanie. Smacznego!

Barszcz wigilijny od Magdy Gessler Prosty PRZEPIS 2022

Barszcz czerwony wigilijny: PRZEPIS Magdy Gessler

Składniki

  • grzyby suszone - 2-3 sztuki
  • wywar warzywny - 3 litry
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków
  • buraki - 1 kilogram
  • czosnek - 4-5 ząbków

Przygotowanie barszczu wigilijnego Magdy Gessler:
Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut.Do barszczu możesz przygotować uszka lub paszteciki z kapustą i grzybami.

Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy

12 potraw wigilijnych [LISTA]

W zależności od regionu Polski a także tego, co wynieśliśmy z domu rodzinnego zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale tradycyjnie na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:

DANIA WIGILIJNE LISTA

  1. Karp smażony lub karp w galarecie
  2. Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa) zupa owocowa, zupa rybna)
  3. Kapusta z grochem
  4. Pierogi ze śledziem zamiast z kapustą i grzybami
  5. Fasola z suszonymi śliwkami
  6. Paszteciki z grzybami
  7. Kasza z suszonymi grzybami
  8. Makiełki
  9. Kutia

Warto zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym- zaserwować można wszystko, co nie ma w sobie mięsa:

  • ryba po grecku
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • kotlety mielone z soczewicy
  • pieczone pieczarki
  • placki ziemniaczane
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy

Jedną z wigilijnych potraw może być także kompot z suszu podawany z chałką. Nie wszyscy jednak przepadają za intensywnym smakiem i zapachem suszu.

Potrawy wigilijne lista: barszcz z uszkami PRZEPIS

Barszcz z uszkami [składniki]

Barszcz: 2 kilogramy buraków ćwikłowych, garść suszonych grzybów, 2 cebule, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól

Ciasto na uszka: szklanka mąki, łyżka oleju, sól

Nadzienie: grzyby z wywaru, łyżka tartej bułki, łyżka masła, cebula, jajko, szczypta soli i pieprzu

Barszcz z uszkami [przepis]

Myjemy grzyby, po czym namaczamy (3-5 godzin) w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. Drugą czynnością będzie niezbyt przyjemne obieranie buraków i krojenie ich w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy razem z cebulą (w około trzech litrach wody) do miękkości. Oczekiwanie na ugotowanie buraków można wykorzystać na przygotowanie uszek: obieramy i podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i właściwe przyprawy.
Zwykle problematyczne przygotowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy wymieszać mąkę i sól z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagnieść ciasto. Po czym cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz. Uzyskane w ten sposób kwadraty składamy w uszka, które gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną.
Zaserwowane w ten sposób uszka zalewany na głębokim talerzu barszczem.

Potrawy wigilijne: karp smażony PRZEPIS

Karp smażony [składniki]

Jeden karp, sok z cytryny, pół szklanki mąki, olej do smażenia, sól i pieprz.

Karp smażony [przygotowanie]

Karpia należy dokładnie wyczyść i umyć pod bieżącą wodą. Po czym pokroić w tzw. dzwonka i skroplić sokiem z cytryny.Warto go posolić i popieprzyć, i pozostawić na 15 minut. Po kwadrancie płaty obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki karpia do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

Potrawy wigilijne: kapusta z grochem PRZEPIS

Kapusta z grochem [składniki]

pół kilo kapusty kiszonej
jedna szklanka grochu,
garść suszonych grzybów
duża cebula
trzy oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
łyżka majeranku

Kapusta z grochem PRZYGOTOWANIE

Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie namoczenie grochu. Trzeba o tym pamiętać na dobę przed gotowaniem. Po 24 godzinach solimy i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Podobnie dobę wcześniej trzeba zamoczyć grzyby i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. (ok. pół godziny). Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Ugotowany groch najlepiej ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.

Potrawy wigilijne nowoczesne: kotlety z ryżu z sosem grzybowym [przepis]

Składniki na kotleciki: Torebka ryżu, pół pęczka szczypiorku, 100 g sera żółtego, jedno jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.

Składniki na sos: grzyby suszone, jedna mała śmietana, cebula

Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [składniki]

Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [przygotowanie]

Ryż gotujemy i odstawiamy na kwadrans, aby ostygł. Umyty szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Ryż, ser, szczypior, jajko i przyprawy wkładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie się wiązać, możemy dodać bułki tartej. Z masy formujemy małe kotleciki takie same jakie podczas przygotowania mielonych, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.

W rondlu dusimy grzyby suszone z cebulką do zmięknięcia, podlewany wodą i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Potrawy wigilijne: zupa migdałowa [przepis]

Zupa migdałowa [składniki]

5 dkg migdałów, 1,5 lita mleka, filiżanka ryżu, żółtko

Nowoczesne potrawy na wigilięZupa migdałowa [przygotowanie]

Migdały namaczamy we wrzącej wodzie przez kilka minut do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć. Następnie wyjmujemy z wody obieramy [ważne żeby migdały ciepłe]. Białe migdały mielimy w mikserze lub młynku. Do garnka wlewamy tłuste mleko najlepiej 3,2% tłuszczu, dorzucamy migdały i troszkę cukru waniliowego lub miodu. Całość gotujemy około kwadrans. Ryż gotujemy oddzielnie i bezpośrednio dokładamy go do zupy wprost na talerze. Tuż przed podaniem można do gorącej zupy, ale zdjętej już z ognia, dołożyć surowe żółtko, co sprawi, że zupa migdałowa będzie bardziej delikatna w smaku.

Zobacz także: regionalne przysmaki Nowego Targu [źródło: x-news]

Potrawy wigilijne: kutia [przepis]

Kutia [składniki]

Szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki

Kutia [przygotowanie]
Pszenicę należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok.3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.

Tania wigilia dla czterech osób

Potrawy wigilijne: kulebiak z kapustą i grzybami [przepis]

Kulebiak z kapustą i grzybami [składniki]

Ciasto: pół kilo mąki, pół szklanki mleka, 20 g drożdży, pół paczki margaryny, 2 jajka, 30g cukru, szczypta soli
Farsz: pół kilo kapusty białej lub kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, olej, sól, pieprz

Kulebiak z kapustą i grzybami [przygotowanie]

Rozczyn: do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę (ok 30% całości). Przysypujemy rozczyn mąką, aby nie tworzyła się skorupa i odstawiamy go na godzinę by fermentowało. Ubijamy jajka z cukrem podgrzewając je w wodzie. Do rozczynu dodajemy masę cukrowo-jajową, przesianą mąkę, rozpuszczoną sól. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Kiedy wyrobimy ciasto na jednolitą masę zostawiamy je na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Najlepiej przebić ciasto podczas fermentowania 2-3 razy, aby uwolnić z niego dwutlenek węgla.

Farsz: Grzyby gotujemy i drobno siekamy . Kapustę gotujemy, następnie dokładnie odciskamy i siekamy jeszcze drobniej. Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy na oleju i dodajemy do niej kapustę z grzybami, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto wałkujemy w prostokąt o grubości 2 cm, smarujemy je jajkiem, nakładamy farsz i zawijamy. Kładziemy go na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem, by było złociste i nakłuwamy je na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180-200°C aż się zrumieni na wierzchu.

Potrawy wigilijne lista. Makiełki [przepis]

Makiełki [składniki]

Szklanka maku, szklanka cukru, łyżka miodu, szklanka słodkiej śmietanki, garść rodzynek, garść orzechów, łyżka skórki pomarańczowej, garść innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Makiełki [przygotowanie]

Przygotowanie makiełek jest banalnie proste. Należy mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Po czym go zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Masa makowa połączona z domowym makaronem tworzy makiełki.

Potrawy wigilijne lista. Pierogi z kapustą i grzybami [przepis]

Pierogi z kapustą i grzybami [składniki]
Ciasto pierogowe:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody
  • Farsz:
  • słoik litrowy suszonych grzybów
  • kilogram kiszonej kapusty
  • marchewka
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 cebule

POTRAWY WIGILIJNE LISTA. 12 POTRAW WIGILIJNYCH

Pierogi z kapustą i grzybami [przygotowanie]

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.
Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

POTRAWY WIGILIJNE. 12 POTRAW WIGILIJNYCH

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Potrawy na Wigilię, wigilijne potrawy - jakie potrawy na wigilijny stół, jakie potrawy na wigilię, ile potraw na wigilię

... to w najbliższych dniach pytanie, które zada sobie wiele pań (ponów pewnie niewielu).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 14

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
12 grudnia 2018, 9:30, Dnolald Rusk:

Angela założy strapona i mnie zapnie, potem posypie mefedron i zaśpiewamy Stille Nacht, na koniec podpiszę kontrakt z Bundesnachrichtendienstem i święta święta i po świętach, na koniec zostanę prezydentem

Pisowskie trolle to kretyni.

Z
Zigi

Nie wiem jakoś nie lubię kompotu z suszu, wolę soczki Tarczyna zwłaszcza ten pomarańczowy jakoś pasuje do świątecznych potraw. No ale pierogi to podstawa, muszą być ;)

D
Dnolald Rusk
Angela założy strapona i mnie zapnie, potem posypie mefedron i zaśpiewamy Stille Nacht, na koniec podpiszę kontrakt z Bundesnachrichtendienstem i święta święta i po świętach, na koniec zostanę prezydentem
:)
Zgodzę się
s
szafrańska
ja robię 3 zupy fasolkę piękny JAŚ. makiełki, karp z grzybami, śledż w śmietanie, kapusta z grzybami, kompot z suszu itd
m
marya
Aha ok
s
się zapytam
U mnie niezawodnie sprawdza się karp i barszcz do ziemniaka. Na drugie zawsze robię szarlotkę i mam więcej Świąt dla siebie. Prosto i smacznie. Spójrzcie tylko na mój skrojony do potrzeb przepis na jabłecznik:

Szarlotka domowa

Składniki:
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Gomar”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Polecam :)
c
ciekawy
to jest potrawa regionalna, bardzo pyszne.
.
od kiedy bułke do makiełek sie daje
?
nikt nie slyszalam zeby to cos robil
b
bzik
możesz kupic gotowa mase makowa jak do makowca. Najpierw moczysz w mleku przez np. 15minut pokrojona w kostke bułke, dokladasz ja potem do masy i juz. Zeby bylo wykwintniejsze, dokloz np. rodzynki namoczone wczesniej przez noc, do tego posiekane orzechy, fige itd. Mozesz poslodzic wszystko miodem wtedy bedzie zdrowsze. Smacznego
G
Gość
Ja w tym roku przygotowuje pierwszą rodzinną wigilię. Zrobię kupustę z grzybami, bo kiedyś już ją robiła, pierogi są za trudne. Zastanawiam się nad makiełkami, trudne są? Ktoś z was próbował je zrobić?
G
Gość
Nowoczesne? Kutia i kulebiak chyba mają głęboką tradycje w pewnych regionach polski. Pamiętam moja mama często mówiła o kulebiaku, ale nigdy nie chciało jej się zrobić...ciasto drożdżowe trudna sztuka
/
to jakies nowoczesne 12 dań
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie