Barszcz wigilijny Magdy Gessler. PRZEPIS. Wigilijny barszcz na zakwasie zachwyci biesiadników. Barszcz czerwony z uszkami lub bez 24.12.20

Lila Sayed
Lila Sayed

Wideo

Barszcz wigilijny od Magdy Gessler. Prosty przepis. Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami z pewnością zachwyci biesiadników. A może warto w tym roku zaskoczyć bliskich podczas wigilijnej kolacji i oprócz tradycyjnego karpia w galarecie i barszczu zaserwować im coś ekstra!? Poniżej prezentujemy listę wigilijnych potraw w nowej odsłonie oraz przepisy na ich wykonanie. Smacznego!

Barszcz wigilijny od Magdy Gessler Prosty PRZEPIS 2020

Barszcz czerwony wigilijny: PRZEPIS Magdy Gessler

Składniki

  • grzyby suszone - 2-3 sztuki
  • wywar warzywny - 3 litry
  • winne jabłko
  • zakwas z buraków
  • buraki - 1 kilogram
  • czosnek - 4-5 ząbków

Przygotowanie barszczu wigilijnego Magdy Gessler:
Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut.Do barszczu możesz przygotować uszka lub paszteciki z kapustą i grzybami.

Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy

12 potraw wigilijnych [LISTA]

W zależności od regionu Polski a także tego, co wynieśliśmy z domu rodzinnego zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale tradycyjnie na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:

DANIA WIGILIJNE LISTA

  1. Karp smażony lub karp w galarecie
  2. Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa) zupa owocowa, zupa rybna)
  3. Kapusta z grochem
  4. Pierogi ze śledziem zamiast z kapustą i grzybami
  5. Fasola z suszonymi śliwkami
  6. Paszteciki z grzybami
  7. Kasza z suszonymi grzybami
  8. Makiełki
  9. Kutia

Warto zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym- zaserwować można wszystko, co nie ma w sobie mięsa:

  • ryba po grecku
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • kotlety mielone z soczewicy
  • pieczone pieczarki
  • placki ziemniaczane
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Życzenia świąteczne, życzenia bożonarodzeniowe, życzenia noworoczne

Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy

Jedną z wigilijnych potraw może być także kompot z suszu podawany z chałką. Nie wszyscy jednak przepadają za intensywnym smakiem i zapachem suszu.

Potrawy wigilijne lista: barszcz z uszkami PRZEPIS

Barszcz z uszkami [składniki]

Barszcz: 2 kilogramy buraków ćwikłowych, garść suszonych grzybów, 2 cebule, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól

Ciasto na uszka: szklanka mąki, łyżka oleju, sól

Nadzienie: grzyby z wywaru, łyżka tartej bułki, łyżka masła, cebula, jajko, szczypta soli i pieprzu

Barszcz z uszkami [przepis]

Myjemy grzyby, po czym namaczamy (3-5 godzin) w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. Drugą czynnością będzie niezbyt przyjemne obieranie buraków i krojenie ich w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy razem z cebulą (w około trzech litrach wody) do miękkości. Oczekiwanie na ugotowanie buraków można wykorzystać na przygotowanie uszek: obieramy i podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i właściwe przyprawy.
Zwykle problematyczne przygotowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy wymieszać mąkę i sól z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagnieść ciasto. Po czym cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz. Uzyskane w ten sposób kwadraty składamy w uszka, które gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną.
Zaserwowane w ten sposób uszka zalewany na głębokim talerzu barszczem.

Potrawy wigilijne: karp smażony PRZEPIS

Karp smażony [składniki]

Jeden karp, sok z cytryny, pół szklanki mąki, olej do smażenia, sól i pieprz.

Karp smażony [przygotowanie]

Karpia należy dokładnie wyczyść i umyć pod bieżącą wodą. Po czym pokroić w tzw. dzwonka i skroplić sokiem z cytryny.Warto go posolić i popieprzyć, i pozostawić na 15 minut. Po kwadrancie płaty obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki karpia do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

Potrawy wigilijne: kapusta z grochem PRZEPIS

Kapusta z grochem [składniki]

pół kilo kapusty kiszonej
jedna szklanka grochu,
garść suszonych grzybów
duża cebula
trzy oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
łyżka majeranku

Kapusta z grochem PRZYGOTOWANIE

Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie namoczenie grochu. Trzeba o tym pamiętać na dobę przed gotowaniem. Po 24 godzinach solimy i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Podobnie dobę wcześniej trzeba zamoczyć grzyby i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. (ok. pół godziny). Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Ugotowany groch najlepiej ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.

Potrawy wigilijne nowoczesne: kotlety z ryżu z sosem grzybowym [przepis]

Składniki na kotleciki: Torebka ryżu, pół pęczka szczypiorku, 100 g sera żółtego, jedno jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.

Składniki na sos: grzyby suszone, jedna mała śmietana, cebula

Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [składniki]

Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [przygotowanie]

Ryż gotujemy i odstawiamy na kwadrans, aby ostygł. Umyty szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Ryż, ser, szczypior, jajko i przyprawy wkładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie się wiązać, możemy dodać bułki tartej. Z masy formujemy małe kotleciki takie same jakie podczas przygotowania mielonych, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.

W rondlu dusimy grzyby suszone z cebulką do zmięknięcia, podlewany wodą i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Potrawy wigilijne: zupa migdałowa [przepis]

Zupa migdałowa [składniki]

5 dkg migdałów, 1,5 lita mleka, filiżanka ryżu, żółtko

Nowoczesne potrawy na wigilięZupa migdałowa [przygotowanie]

Migdały namaczamy we wrzącej wodzie przez kilka minut do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć. Następnie wyjmujemy z wody obieramy [ważne żeby migdały ciepłe]. Białe migdały mielimy w mikserze lub młynku. Do garnka wlewamy tłuste mleko najlepiej 3,2% tłuszczu, dorzucamy migdały i troszkę cukru waniliowego lub miodu. Całość gotujemy około kwadrans. Ryż gotujemy oddzielnie i bezpośrednio dokładamy go do zupy wprost na talerze. Tuż przed podaniem można do gorącej zupy, ale zdjętej już z ognia, dołożyć surowe żółtko, co sprawi, że zupa migdałowa będzie bardziej delikatna w smaku.

Zobacz także: regionalne przysmaki Nowego Targu [źródło: x-news]

Potrawy wigilijne: kutia [przepis]

Kutia [składniki]

Szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki

Kutia [przygotowanie]
Pszenicę należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok.3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.

Tania wigilia dla czterech osób

Potrawy wigilijne: kulebiak z kapustą i grzybami [przepis]

Kulebiak z kapustą i grzybami [składniki]

Ciasto: pół kilo mąki, pół szklanki mleka, 20 g drożdży, pół paczki margaryny, 2 jajka, 30g cukru, szczypta soli
Farsz: pół kilo kapusty białej lub kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, olej, sól, pieprz

Kulebiak z kapustą i grzybami [przygotowanie]

Rozczyn: do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę (ok 30% całości). Przysypujemy rozczyn mąką, aby nie tworzyła się skorupa i odstawiamy go na godzinę by fermentowało. Ubijamy jajka z cukrem podgrzewając je w wodzie. Do rozczynu dodajemy masę cukrowo-jajową, przesianą mąkę, rozpuszczoną sól. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Kiedy wyrobimy ciasto na jednolitą masę zostawiamy je na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Najlepiej przebić ciasto podczas fermentowania 2-3 razy, aby uwolnić z niego dwutlenek węgla.

Farsz: Grzyby gotujemy i drobno siekamy . Kapustę gotujemy, następnie dokładnie odciskamy i siekamy jeszcze drobniej. Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy na oleju i dodajemy do niej kapustę z grzybami, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto wałkujemy w prostokąt o grubości 2 cm, smarujemy je jajkiem, nakładamy farsz i zawijamy. Kładziemy go na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem, by było złociste i nakłuwamy je na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180-200°C aż się zrumieni na wierzchu.

Potrawy wigilijne lista. Makiełki [przepis]

Makiełki [składniki]

Szklanka maku, szklanka cukru, łyżka miodu, szklanka słodkiej śmietanki, garść rodzynek, garść orzechów, łyżka skórki pomarańczowej, garść innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Makiełki [przygotowanie]

Przygotowanie makiełek jest banalnie proste. Należy mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Po czym go zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Masa makowa połączona z domowym makaronem tworzy makiełki.

Potrawy wigilijne lista. Pierogi z kapustą i grzybami [przepis]

Pierogi z kapustą i grzybami [składniki]
Ciasto pierogowe:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • około 2 szklanek ciepłej wody
  • Farsz:
  • słoik litrowy suszonych grzybów
  • kilogram kiszonej kapusty
  • marchewka
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 cebule

POTRAWY WIGILIJNE LISTA. 12 POTRAW WIGILIJNYCH

Pierogi z kapustą i grzybami [przygotowanie]

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.
Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

POTRAWY WIGILIJNE. 12 POTRAW WIGILIJNYCH

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Potrawy na Wigilię, wigilijne potrawy - jakie potrawy na wigilijny stół, jakie potrawy na wigilię, ile potraw na wigilię

... to w najbliższych dniach pytanie, które zada sobie wiele pań (ponów pewnie niewielu)

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zigi

Nie wiem jakoś nie lubię kompotu z suszu, wolę soczki Tarczyna zwłaszcza ten pomarańczowy jakoś pasuje do świątecznych potraw. No ale pierogi to podstawa, muszą być ;)

D
Dnolald Rusk
Angela założy strapona i mnie zapnie, potem posypie mefedron i zaśpiewamy Stille Nacht, na koniec podpiszę kontrakt z Bundesnachrichtendienstem i święta święta i po świętach, na koniec zostanę prezydentem
:)
Zgodzę się
s
szafrańska
ja robię 3 zupy fasolkę piękny JAŚ. makiełki, karp z grzybami, śledż w śmietanie, kapusta z grzybami, kompot z suszu itd
m
marya
Aha ok
s
się zapytam
U mnie niezawodnie sprawdza się karp i barszcz do ziemniaka. Na drugie zawsze robię szarlotkę i mam więcej Świąt dla siebie. Prosto i smacznie. Spójrzcie tylko na mój skrojony do potrzeb przepis na jabłecznik:

Szarlotka domowa

Składniki:
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Gomar”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Polecam :)
c
ciekawy
to jest potrawa regionalna, bardzo pyszne.
.
od kiedy bułke do makiełek sie daje
?
nikt nie slyszalam zeby to cos robil
b
bzik
możesz kupic gotowa mase makowa jak do makowca. Najpierw moczysz w mleku przez np. 15minut pokrojona w kostke bułke, dokladasz ja potem do masy i juz. Zeby bylo wykwintniejsze, dokloz np. rodzynki namoczone wczesniej przez noc, do tego posiekane orzechy, fige itd. Mozesz poslodzic wszystko miodem wtedy bedzie zdrowsze. Smacznego
G
Gość
Ja w tym roku przygotowuje pierwszą rodzinną wigilię. Zrobię kupustę z grzybami, bo kiedyś już ją robiła, pierogi są za trudne. Zastanawiam się nad makiełkami, trudne są? Ktoś z was próbował je zrobić?
G
Gość
Nowoczesne? Kutia i kulebiak chyba mają głęboką tradycje w pewnych regionach polski. Pamiętam moja mama często mówiła o kulebiaku, ale nigdy nie chciało jej się zrobić...ciasto drożdżowe trudna sztuka
/
to jakies nowoczesne 12 dań
Dodaj ogłoszenie