Barszcz wigilijny od Magdy Gessler Prosty PRZEPIS 2022
Barszcz czerwony wigilijny: PRZEPIS Magdy Gessler
Składniki
- grzyby suszone - 2-3 sztuki
- wywar warzywny - 3 litry
- winne jabłko
- zakwas z buraków
- buraki - 1 kilogram
- czosnek - 4-5 ząbków
Przygotowanie barszczu wigilijnego Magdy Gessler:
Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut.Do barszczu możesz przygotować uszka lub paszteciki z kapustą i grzybami.
Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy
12 potraw wigilijnych [LISTA]
W zależności od regionu Polski a także tego, co wynieśliśmy z domu rodzinnego zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale tradycyjnie na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a dań wigilijnych musi być dwanaście. Każdego z nich trzeba spróbować, bo wówczas będzie sprzyjało nam szczęście przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się:
DANIA WIGILIJNE LISTA
- Karp smażony lub karp w galarecie
- Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa) zupa owocowa, zupa rybna)
- Kapusta z grochem
- Pierogi ze śledziem zamiast z kapustą i grzybami
- Fasola z suszonymi śliwkami
- Paszteciki z grzybami
- Kasza z suszonymi grzybami
- Makiełki
- Kutia
Warto zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym- zaserwować można wszystko, co nie ma w sobie mięsa:
- ryba po grecku
- Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
- kotlety mielone z soczewicy
- pieczone pieczarki
- placki ziemniaczane
- Zupa migdałowa
- Kulebiak z kapustą i grzybami
Wigilijne potrawy. Tradycyjne dania w NOWOCZESNEJ wersji! Przepisy
Jedną z wigilijnych potraw może być także kompot z suszu podawany z chałką. Nie wszyscy jednak przepadają za intensywnym smakiem i zapachem suszu.
Potrawy wigilijne lista: barszcz z uszkami PRZEPIS
Barszcz z uszkami [składniki]
Barszcz: 2 kilogramy buraków ćwikłowych, garść suszonych grzybów, 2 cebule, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól
Ciasto na uszka: szklanka mąki, łyżka oleju, sól
Nadzienie: grzyby z wywaru, łyżka tartej bułki, łyżka masła, cebula, jajko, szczypta soli i pieprzu
Barszcz z uszkami [przepis]
Myjemy grzyby, po czym namaczamy (3-5 godzin) w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. Drugą czynnością będzie niezbyt przyjemne obieranie buraków i krojenie ich w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy razem z cebulą (w około trzech litrach wody) do miękkości. Oczekiwanie na ugotowanie buraków można wykorzystać na przygotowanie uszek: obieramy i podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i właściwe przyprawy.
Zwykle problematyczne przygotowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy wymieszać mąkę i sól z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagnieść ciasto. Po czym cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz. Uzyskane w ten sposób kwadraty składamy w uszka, które gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną.
Zaserwowane w ten sposób uszka zalewany na głębokim talerzu barszczem.
Potrawy wigilijne: karp smażony PRZEPIS
Karp smażony [składniki]
Jeden karp, sok z cytryny, pół szklanki mąki, olej do smażenia, sól i pieprz.
Karp smażony [przygotowanie]
Karpia należy dokładnie wyczyść i umyć pod bieżącą wodą. Po czym pokroić w tzw. dzwonka i skroplić sokiem z cytryny.Warto go posolić i popieprzyć, i pozostawić na 15 minut. Po kwadrancie płaty obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki karpia do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Potrawy wigilijne: kapusta z grochem PRZEPIS
Kapusta z grochem [składniki]
pół kilo kapusty kiszonej
jedna szklanka grochu,
garść suszonych grzybów
duża cebula
trzy oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
łyżka majeranku
Kapusta z grochem PRZYGOTOWANIE
Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie namoczenie grochu. Trzeba o tym pamiętać na dobę przed gotowaniem. Po 24 godzinach solimy i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Podobnie dobę wcześniej trzeba zamoczyć grzyby i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. (ok. pół godziny). Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Ugotowany groch najlepiej ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.
Potrawy wigilijne nowoczesne: kotlety z ryżu z sosem grzybowym [przepis]
Składniki na kotleciki: Torebka ryżu, pół pęczka szczypiorku, 100 g sera żółtego, jedno jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.
Składniki na sos: grzyby suszone, jedna mała śmietana, cebula
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [składniki]
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [przygotowanie]
Ryż gotujemy i odstawiamy na kwadrans, aby ostygł. Umyty szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Ryż, ser, szczypior, jajko i przyprawy wkładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie się wiązać, możemy dodać bułki tartej. Z masy formujemy małe kotleciki takie same jakie podczas przygotowania mielonych, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.
W rondlu dusimy grzyby suszone z cebulką do zmięknięcia, podlewany wodą i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Potrawy wigilijne: zupa migdałowa [przepis]
Zupa migdałowa [składniki]
5 dkg migdałów, 1,5 lita mleka, filiżanka ryżu, żółtko
Nowoczesne potrawy na wigilięZupa migdałowa [przygotowanie]
Migdały namaczamy we wrzącej wodzie przez kilka minut do momentu, aż skórka zacznie się marszczyć. Następnie wyjmujemy z wody obieramy [ważne żeby migdały ciepłe]. Białe migdały mielimy w mikserze lub młynku. Do garnka wlewamy tłuste mleko najlepiej 3,2% tłuszczu, dorzucamy migdały i troszkę cukru waniliowego lub miodu. Całość gotujemy około kwadrans. Ryż gotujemy oddzielnie i bezpośrednio dokładamy go do zupy wprost na talerze. Tuż przed podaniem można do gorącej zupy, ale zdjętej już z ognia, dołożyć surowe żółtko, co sprawi, że zupa migdałowa będzie bardziej delikatna w smaku.
Zobacz także: regionalne przysmaki Nowego Targu [źródło: x-news]
Potrawy wigilijne: kutia [przepis]
Kutia [składniki]
Szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku migdałowego, 1/3 szklanki miodu,
garść rodzynek, garść migdałów, pół szklanki słodkiej śmietanki
Kutia [przygotowanie]
Pszenicę należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok.3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z lejącym się miodem oraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej serwować ze śmietanką w oddzielnym naczyniu.
Potrawy wigilijne: kulebiak z kapustą i grzybami [przepis]
Kulebiak z kapustą i grzybami [składniki]
Ciasto: pół kilo mąki, pół szklanki mleka, 20 g drożdży, pół paczki margaryny, 2 jajka, 30g cukru, szczypta soli
Farsz: pół kilo kapusty białej lub kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, olej, sól, pieprz
Kulebiak z kapustą i grzybami [przygotowanie]
Rozczyn: do ciepłego mleka wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę (ok 30% całości). Przysypujemy rozczyn mąką, aby nie tworzyła się skorupa i odstawiamy go na godzinę by fermentowało. Ubijamy jajka z cukrem podgrzewając je w wodzie. Do rozczynu dodajemy masę cukrowo-jajową, przesianą mąkę, rozpuszczoną sól. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Kiedy wyrobimy ciasto na jednolitą masę zostawiamy je na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Najlepiej przebić ciasto podczas fermentowania 2-3 razy, aby uwolnić z niego dwutlenek węgla.
Farsz: Grzyby gotujemy i drobno siekamy . Kapustę gotujemy, następnie dokładnie odciskamy i siekamy jeszcze drobniej. Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy na oleju i dodajemy do niej kapustę z grzybami, doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto wałkujemy w prostokąt o grubości 2 cm, smarujemy je jajkiem, nakładamy farsz i zawijamy. Kładziemy go na blasze wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem, by było złociste i nakłuwamy je na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180-200°C aż się zrumieni na wierzchu.
Potrawy wigilijne lista. Makiełki [przepis]
Makiełki [składniki]
Szklanka maku, szklanka cukru, łyżka miodu, szklanka słodkiej śmietanki, garść rodzynek, garść orzechów, łyżka skórki pomarańczowej, garść innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)
Makiełki [przygotowanie]
Przygotowanie makiełek jest banalnie proste. Należy mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by napęczniał. Po czym go zagotować, osączyć na sitku i zmielić trzykrotnie. Do drugiego mielenia dodać cukier.
Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, pokroić Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.
Masa makowa połączona z domowym makaronem tworzy makiełki.
Potrawy wigilijne lista. Pierogi z kapustą i grzybami [przepis]
Pierogi z kapustą i grzybami [składniki]
Ciasto pierogowe:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju
- około 2 szklanek ciepłej wody
- Farsz:
- słoik litrowy suszonych grzybów
- kilogram kiszonej kapusty
- marchewka
- pietruszka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 cebule
POTRAWY WIGILIJNE LISTA. 12 POTRAW WIGILIJNYCH
Pierogi z kapustą i grzybami [przygotowanie]
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.
Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.
Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
POTRAWY WIGILIJNE. 12 POTRAW WIGILIJNYCH
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.
Potrawy na Wigilię, wigilijne potrawy - jakie potrawy na wigilijny stół, jakie potrawy na wigilię, ile potraw na wigilię
... to w najbliższych dniach pytanie, które zada sobie wiele pań (ponów pewnie niewielu).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu