Bakłażany podbiły łódzkie podniebienia, warto po nie sięgać, bo rosną już w naszym kraju i są smaczne

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Na łódzkich rynkach i osiedlowych straganach pysznią się nie tylko cukinie, czy wczesne dynie, ale także piękne, ciemnofioletowe bakłażany. Warto po nie sięgnąć, bo są nie tylko smaczne, ale także tanie. Za kilogram tych warzyw zapłacimy 4-6 zł, w zależności od tego, gdzie je kupimy.

Bakłażany kojarzą nam się przede wszystkim z podróżami do krajów śródziemnomorskich, jednak w czasie, gdy podróżowanie może być niebezpieczne można we własnej kuchni przygotować coś greckiego, włoskiego, czy francuskiego. Bakłażan doskonale nadaje się na grill, a po upieczeniu to co zostanie niezjedzone można zmiksować z bazylią, natką pietruszki, fasolą czerwoną i pomidorami. Powstaje ciekawa pasta, która nadaje się do kanapek, jako baza do zapiekanek lub sos warzywny do mięsa.

Sklep, w którym wszystko jest za darmo?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie