Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bakłażany podbiły łódzkie podniebienia, warto po nie sięgać, bo rosną już w naszym kraju i są smaczne

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Gałasiński
Na łódzkich rynkach i osiedlowych straganach pysznią się nie tylko cukinie, czy wczesne dynie, ale także piękne, ciemnofioletowe bakłażany. Warto po nie sięgnąć, bo są nie tylko smaczne, ale także tanie. Za kilogram tych warzyw zapłacimy 4-6 zł, w zależności od tego, gdzie je kupimy.

Bakłażany kojarzą nam się przede wszystkim z podróżami do krajów śródziemnomorskich, jednak w czasie, gdy podróżowanie może być niebezpieczne można we własnej kuchni przygotować coś greckiego, włoskiego, czy francuskiego. Bakłażan doskonale nadaje się na grill, a po upieczeniu to co zostanie niezjedzone można zmiksować z bazylią, natką pietruszki, fasolą czerwoną i pomidorami. Powstaje ciekawa pasta, która nadaje się do kanapek, jako baza do zapiekanek lub sos warzywny do mięsa.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany