Spis treści
Pyszne bajgle - od Krakowa po Nowy Jork
Dzień Piekarza obchodzony jest 4 maja, dlatego przygotowaliśmy dla Was garść informacji odnośnie bajgli, czyli popularnego pieczywa.
Bajgiel to pieczywo o zwartym miąższu z przylegającą skórką. Przepis na ten przysmak został wymyślony w Polsce, najprawdopodobniej w Krakowie. W podaniach historycznych pierwsze wzmianki o bajglach występują już na początku XVII w. (możemy o tym przeczytać m.in. w Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego).
Przepis na bajgle został przewieziony na Manhattan przez emigrantów z Polski. Prawdziwą fortunę zbił na nich pochodzący z Lublina Harry Lender, który w 1927 roku w Connecticut założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem.
Przygotowanie bajgli nie jest zbyt pracochłonne, ale zrobienie ich wymaga nieco siły. Ciasto jest twarde i trzeba je wyrabiać tak długo, aż zmięknie i stanie się elastyczne.
Swój oryginalny smak i nieco słodką, rumianą skórkę bułki zawdzięczają wcześniejszemu obgotowaniu w słodkiej wodzie. Czynność ta nie jest trudna i zajmuje niewiele czasu.
Domowe bajgle smakują wyśmienicie, zarówno na słodko i słono, np. z serkiem czy konfiturą.
Przepis na bajgle
(porcja: 16 bajgli, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 20 dag drożdży+ łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ok. 1,5 l wody do gotowania+ 2 łyżki cukru
Jak przygotować bajgle?
Przygotowanie
W małej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem.
Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże. Odstaw na 10 min.
Dodaj wodę, olej, cukier, sól i wyrób ciasto.
Nasza rada: wyrabianie ciasta na bajgle jest dość trudne i wymaga nieco czasu i siły, trzeba wyrabiać je tak długo, aż zmięknie i będzie elastyczne, m.in. 10 min. Warto zatem pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba.
Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na pół i każdą część na kolejne kawałki. Łącznie powinno wyjść 16 bajgli.
Formuj bajgle i ponownie przykryj ściereczką na kilka minut.
Zagotuj wodę z cukrem.
Wkładaj do wody po 3 bajgle i gotuj przez ok. 40 sekund z jednej strony i 40 min z drugiej.
Wyjmij bajgle na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi bajglami.
Piecz bajgle przez ok. 20 min w 190 stopniach. Gotowe!
Bajgle najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku lub w tosterze. Smacznego!
Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić bajgle krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Bajgle, przepis na przysmak z okazji Dnia Piekarza. Specjał,...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Idealnie kruche faworki w domu. Prosty i skuteczny przepis na karnawałowy smakołyk
- Pyszne rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut
- Sałatka z kurczakiem na lunch. Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem
- Pyszne naleśniki z jabłkami. Zobacz przepis
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? TOP 5 przepisów na spaghetti
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?