Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka i pasztet na świąteczny stół. Łodzianie zamawiają smakołyki na Wielkanoc

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Do świąt coraz bliżej, a zabiegani łodzianie często nie mają kiedy przygotować wyszukanych potraw na wielkanocny stół. Wiele osób chętnie zamawia gotowe ciasta i dania obiadowe w sprawdzonych sklepach, cukierniach, restauracjach. Mają gwarancję, że wyroby będą świeże i smaczne.

Wielu łodzian chętnie korzysta z możliwości zamówienia gotowych przysmaków na wielkanocny stół. Restauracje, sklepy i cukiernie jeszcze przyjmują zgłoszenia chętnych na pieczone mięsa czy wyborne ciasta. Tylko do piątku 8 kwietnia włącznie zamówienia można składać w ZSG Gastronomik przy ul. Sienkiewicza. Oferta szkolnego warsztatu to przede wszystkim ciasta – mazurki, babki i serniki.

Znudziły Ci się wielkanocne sałatki i jaja faszerowane? Zobaczcie przepisy na rewelacyjne przystawki na Wielkanoc 2023. Aż chce się jeść!

Przystawki na Wielkanoc 2024, które zrobią furorę! Te przeką...

- Wszystko robimy z naturalnych produktów – podkreśla Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu. - Gotowe wypieki będą do odbioru w środę przed świętami.

- Nasi klienci jak zawsze stawiają na tradycję i zamawiają najczęściej babki drożdżowe z rodzynkami, babki piaskowe w czekoladzie i babki cytrynowe – wymienia Michał Miś z rodzinnego zakładu cukierniczego przy ul. Milionowej. - Wspaniała na święta jest też babka włoska – z orzechami włoskimi i kremem czekoladowym. Powodzeniem cieszą się oczywiście mazurki tradycyjne oraz kajmakowe, jajka i zające z czekolady. Wiele osób chętnie korzysta natomiast z możliwości dostawy do domu. Przyjmujemy zamówienia do Wielkiego Czwartku włącznie.

Cukiernicy zapewniają, że nawet jeśli ktoś nie zamówi niczego wcześniej – może spokojnie zrobić zakupy tuż przed świętami. Nie zabraknie świeżych wyrobów: babek, babeczek, serników, makowców, mazurków, jabłeczników, rolad i tortów.
W łódzkich restauracjach natomiast oferowane są gotowe świąteczne potrawy: żur na wędzonce, pieczone mięsa, pasztety, śledzie, sałatki.

- Prócz tradycyjnego żuru proponujemy też zupę chrzanową na króliku – mówi Dorota Jeziorek z restauracji Cesky Film przy ul. Tymienieckiego. - Zupy zamykamy w słojach mieszczących trzy porcje. Mamy dwa rodzaje pasztetów – z królika oraz wegetariański z ciecierzycy w foremkach po 0,5 kg. Podążając za upodobaniami naszych gości proponujemy kaczkę faszerowaną mięsem mielonym z wątróbką z sosem wiśniowym, kluski łowickie, kopytka marchewkowe, śledzie, tatar z łososia.

Wszystkie wielkanocne propozycje lokali gastronomicznych oraz cukierni można znaleźć na ich stronach internetowych lub w mediach społecznościowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany