Aż 78,4 proc. mieszkańców województwa łódzkiego woli przetwory domowe. Co przygotowujemy najchętniej? Ceny na łódzkich targowiskach

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Aż 78,4 proc. mieszkańców województwa łódzkiego woli przetwory domowe. Co przygotowujemy najchętniej? Ceny na łódzkich targowiskach. ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!
Aż 78,4 proc. mieszkańców województwa łódzkiego woli przetwory domowe. Co przygotowujemy najchętniej? Ceny na łódzkich targowiskach. ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH! Grzegorz Gałasiński
Aż 78,4 proc. mieszkańców województwa łódzkiego woli przetwory domowe. Co przygotowujemy najchętniej? Ceny na łódzkich targowiskach.

Dżemy, marynowany grzybki, nalewki i inne pyszności

Jak wynika z najnowszych badań Barometr Providenta aż 80,8 proc. Polaków woli przetwory domowe. Mieszkańcy woj. łódzkiego w 78,4 proc. zadeklarowali, że chętniej sięgają po swojskie marynaty, niż te ze sklepowych półek.

W porównaniu z mieszkańcami innych części Polski, mieszkańcy woj. łódzkiego bardziej niż inni respondenci przepadają za nalewkami (43,7 proc.) i marynowanymi grzybkami (50,6 proc.).

Co ciekawe, mimo iż łodzianie bardziej niż inni lubują się w nalewkach, to również najmniej chętnie przygotowują je własnoręcznie - zaledwie 17,2 proc. z nas w tym roku planuje przygotować domowe trunki.

Największą popularnością wśród mieszkańców naszego województwa cieszą się grzybki w marynacie. Okres jesienny to moment, kiedy łodzianie całymi rodzinami spędzają czas na grzybobraniu. Aż 47 proc. mieszkańców województwa łódzkiego deklaruje, że zbierają grzyby z myślą o przetworach, przy czym średnia krajowa wynosi zaledwie 38,4 proc. W tym roku aż 82 proc. mieszkańców woj. łódzkiego zdecydowało się na przygotowanie dżemów i konfitur owocowych.

Jak się okazuje mieszkańcy, którzy w tym roku nie zdecydowali się na przygotowanie domowych marynat, najczęściej swoją decyzję tłumaczą tym, że nie umieją przyrządzać domowych przetworów (34,4 proc. respondentów), 30,5 proc. nie ma w tym roku na to czasu. 22,8 proc. respondentów nie ma gdzie przechowywać przetworów, a 19,9 proc. deklaruje, że nie ma dostępu do tanich składników.

Ceny

Na targowiskach można już kupić prawdziwki, kurki, podgrzybki, maliny, borówki czy śliwki, czyli produkty cieszące się największą popularnością, jeżeli chodzi o przyrządzanie domowych przetworów. Na Rynku Batory przy ul. Puszkina kilogram prawdziwków kosztuje 52 zł. Podgrzybki natomiast sprzedawane są w cenie 35zł/kg. Cena śliwek węgierek, które często wykorzystywane są do powideł, nalewek i dżemów, wynosi 5,50 za kilogram. Za kilogram borówek trzeba zapłacić 30 zł, orzech włoski - 32 zł/kg, maliny 10 zł/ 250g. Cena kurek na Targowisku Górniak wynosi 20 zł/ 0,5kg. Na tym samym stoisku można kupić również maślaki (20zł/kg) oraz kanie (2-5zł/sztk.).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
28 września, 14:34, Trollo:

Srrałem tam!

W przetfory!

Zasrany to masz mózg

T
Trollo
Srrałem tam!

W przetfory!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie