Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1119 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Niedożywienie szpitalne u co 3. pacjenta. Resort wznawia prace nad poprawą menu
Odpowiednia dieta to niezbędny element leczenia, jednak nie otrzymuje jej aż 80 procent chorych w szpitalach, a ponad 30 procent to osoby niedożywione. W...
Tego nie używaj na odchudzanie. WHO odradza stosowanie tych środków!
O tym mówiło się od dawna, ale wciąż trudno uwierzyć, że rozwiązania polecane na utratę wagi są bezużyteczne. Mowa o niskokalorycznych słodzikach, które...
Chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin? To możliwe i całkiem proste!
Ogórki małosolne to pyszny wiosenny przysmak, który można przygotować szybko i wygodnie bez użycia wody i słoików. Jako świeże warzywo na wstępnym etapie...
Czy w Polsce są komary tygrysie? Sprawdź, jak je rozpoznać
Komar tygrysi to gatunek pasożyta pijącego krew, który może przenosić aż 20 różnych chorób wirusowych. Inwazyjny komar azjatycki stanowi największe zagrożenie w...
Sztuczna inteligencja ułoży Ci dietę. Polscy naukowcy sprawdzili, czy robi to dobrze
Dieta z ChatGPT wydaje się być łatwym zadaniem dla sztucznej inteligencji. Okazuje się jednak, że w najtrudniejszych przypadkach jadłospisy generowane przez AI...
Ta dieta daje korzyści jak ruch. Stanowi odpowiednik 4 tys. kroków dziennie!
Zdrowa dieta to lepsza kondycja – potwierdziły badania, w których korzyści przeliczono nawet na dawkę aktywności. Jak się okazuje, menu w stylu...
Co się dzieje z organizmem, gdy często jesz hummus? Zobacz korzyści dla zdrowia
Hummus to pyszny dip z cieciorki, który można doprawić na wiele sposobów, a także przygotować w różnych kolorach z dodatkiem warzyw i przypraw. Tę odżywczą i...
Wykryty wcześnie czerniak prawie w stu procentach kończy się całkowitym wyleczeniem
Liczba zachorowań na czerniaka rośnie, a w Polsce śmiertelność spowodowana tą chorobą jest o 20 proc. większa niż w Europie. Wcześnie wykryty czerniak jest...
Uwaga na tureckie zęby! Dentyści ostrzegają przed powikłaniami, a nawet wypadaniem
Tureckie zęby to hasło, które wzbudza ogromne kontrowersje. Proste, białe i idealnie równe zęby nie tylko nie wyglądają naturalnie, ale często zrobione są w...
Niepokojące wyniki akcji badań wątroby u Polaków. Stłuszczenie wątroby coraz częstsze
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby przez dekady nie daje o sobie znać, a nieleczone prowadzi do marskości wątroby i większej śmiertelności. Ma je coraz więcej...