Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1086 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Wzdęcia i gazy nie będą już problemem. Zobacz, jak przestać puszczać bąki
Produkcja gazów w organizmie to norma, gdy jednak jest ich za dużo, kłopotem mogą stać się wzdęcia. Co robić, by nie puszczać bąków? Warto sprawdzić ich...
Nie musisz cierpieć z powodu uderzeń gorąca. Oto sprawdzony sposób
Uderzenia gorąca utrudniają sen i codzienne funkcjonowanie, a to normalny objaw u kobiet po 40., które zbliżają się do menopauzy lub ją przechodzą. Tak być nie...
Używasz kadzidełek? Lepiej przeczytaj, zanim odpalisz w domu!
Kadzidełka zapachowe odświeżają domową przestrzeń i mają wiele innych zastosowań, jednak większość z nich jest zwyczajnie szkodliwa dla zdrowia. Popularne...
Łatwe odchudzanie o potwierdzonej skuteczności? To dieta wolumetryczna
Przy odchudzaniu nie obędzie się bez cięcia kalorii. Jak być na deficycie kalorycznym bez ich liczenia? Umożliwia to dieta wolumetryczna dr Barbary Rolls, zwana...
Uważaj na kosmetyki do włosów! W połączeniu z ciepłem są groźne dla zdrowia
Pozornie bezpieczne składniki kosmetyków do włosów mogą szkodzić podczas ich stosowania. Jeśli używasz kremów i olejków przed suszeniem i modelowaniem włosów,...
Niedobór magnezu? Nie wystarczy łykać suplement diety. Zobacz, co jeszcze robić
Niedobór magnezu w organizmie ma średnio 6 na 10 Polaków, choć w niektórych grupach to większość osób. Niebezpieczne skutki dla serca, mięśni i nerwów zwalcza...
Grejpfrut na odchudzanie – hit czy kit? Zobacz wyniki badań
Dieta grejpfrutowa ma się dobrze od prawie stu lat. Czy jednak słusznie wierzymy, że grejpfrut pomaga ekspresowo schudnąć? Wyniki badań na temat tego owocu...
Te właściwości ananasa cię zaskoczą. Zobacz, co daje w diecie
Sezon na ananasy jest właśnie w pełni, możemy więc kupić najtańsze i najlepsze owoce z Kostaryki. Warto korzystać z tej możliwości i jeść je jak najczęściej....
Zaraża szybko i jest zawsze krok przed człowiekiem. Tak działa koronawirus
Koronawirus wciąż wymyka się spod kontroli. Naukowcy udowodnili, że śmiertelny wirus zmienił się pod wpływem naszych działań prewencyjnych. Nie chodzi jednak o...
Co zrobić z bananów? Zalej je spirytusem i przygotuj pyszny likier
Nalewka bananowa i nieco słodszy likier to przetwory, które warto przygotować z zimowych owoców. Należy do najpiękniej pachnących trunków, ale trzeba użyć...