Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczne kluski śląskie z kremowym sosem serowym z pesto i orzechami

(lb)
Jawo
Mięciutkie, pulchne kluski śląskie doskonale komponują się z kremowym, gęstym sosem o aksamitnym smaku sera i wyrazistym smaku pesto. Dodatek orzechów nadaje daniu jeszcze bardziej wyjątkowy aromat, dzięki któremu tradycyjne kluseczki zmieniają się w wykwintną ucztę.

Fonfara vs Cleverly o której walka na żywo, online, stream
Składniki dla czterech osób:
3 łyżki oleju ryżowego, 6 dużych pieczarek, 1 duża cebula, 150 g sera typu rokpol, 6 łyżek zielonego pesto, 300 ml śmietany 18 proc., duża garść obranych orzechów ziemnych, kilka listków świeżej bazylii, 2 opakowania klusek śląskich Jawo.

Wykonanie:
Orzechy obrać podzielić na pół. Połowę orzechów posiekać za drobno, a pozostałą część podzielić na połówki. Posiekać kilka listków świeżej bazylii.

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ryżowym, dodać zielone pesto, wymieszać i chwilkę podgrzać. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i także podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.

Pokroić ser w kostkę i dodać do sosu – podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się sera. Posiekane orzechy i bazylię wrzucić do sosu i całość dokładnie wymieszać.

Gdyby sos był za gęsty, dolać odrobinę wody. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Kluski śląskie Jawo przygotować według wskazań na opakowaniu, odcedzić, polać je sosem lub ozdobnie nałożyć gęsty sos łyżeczką do dziurek w kluskach, ozdobić połówkami orzechów i listkami świeżej bazylii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany